Parlamentul chinez a adoptat joi aproape în unanimitate o lege controversată cu privire la securitatea națională a Hong Kong-ului, ca măsură la protestele de anul trecut din fosta colonie britanică și în ciuda actualelor proteste care au agitat străzile regiunii, relatează AFP. Mișcarea ar aduce teritoriul semiautonom și mai mult sub controlul Beijing-ului.

Politie Hong KongFoto: Captura video

Fără surprize, cei aproape 3.000 de deputați ai Adunării Naționale Populare au adoptat măsura, care deja a provocat noi proteste în regiunea semiautonomă și a inițiat un proces de sancționare din partea Statelor Unite. Astfel a fost ocolită legislatura Hong Kong-ului, după ce Consiliul Legislativ (LegCo) nu a reușit să adopte o legislație similară din cauza opoziției opiniei publice.

Statele Unite au solicitat miercuri o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pe tema controversatei legi de securitate dorite de Beijing pentru Hong Kong, dar China s-a opus desfăşurării acesteia, potrivit unor surse diplomatice.

"Statele Unite sunt profund preocupate de acţiunile parlamentului chinez care sabotează fundamental gradul înalt de autonomie şi libertăţile decurgând din Declaraţia chino-britanică din 1984 înregistrată de ONU ca un tratat", a subliniat într-un comunicat misiunea americană la Naţiunile Unite.

Preşedintele american, Donald Trump, a promis să anunţe până la sfârşitul săptămânii măsuri "foarte interesante" ca răspuns la controversatul proiect de lege al Chinei care încalcă autonomia Hong Kongului.