Un număr de 23 de plaje dintr-un total de 132 de plaje cu contracte de închiriere sau concesiune pe litoralul bulgăresc al Mării Negre vor avea șezlonguri și umbrele gratuite anul acesta, a anunțat ministrul bulgar al turismului, Nikolina Anghelkova, potrivit publicației Dnevnik, citate de Rador. Plajele centrale din Burgas, Lozeneț și Primorsko, precum și cele din Duni, Kavați, Șkorpilovți etc. vor fi gratuite 100%, a enumerat ministrul.

Sunny Beach, BulgariaFoto: Michal Gorski

Dintre plajele cu prețuri reduse, cele mai ieftine vor fi umbrelele și șezlongurile la Albena -1 leva, precum și pe plaja centrală de la Balcic (1,5 leva), iar la Varna și în stațiunea Sf. Constantin și Elena vor costa 5 leva. Urmează ca Ministerul Turismului să publice o listă cu toate plajele și prețurile acestora.

„Noi vom urmări atent aceste lucruri, precum și respectarea măsurii 50% zonă plătită și 50% zonă liberă”, a avertizat ministrul Anghelkova. Ea a vorbit despre un caz în care concesionarul plajei de la campingul Gradina a redus prețurile în două din cele trei zone de pe plajă, dar la mijloc umbrelele sunt mai scumpe, chiar și cu prețuri reduse. Același concesionar a creat o asemenea schemă și pe plaja Perla din apropiere de Primorsko.

Luni, 25 mai, a expirat termenul până la care concesionarii trebuiau să anunțe prețurile reduse pentru obiectele de pe plajă. Urmează ca guvernul să adopte o metodologie în baza căreia chiriile și taxele de concesiune vor fi reduse proporțional cu reducerea prețurilor accesoriilor de pe plajă. Chiriile și taxele de concesiune au fost plătite în luna februarie, astfel că reducerea va fi transferată pentru anul viitor, a spus Anghelkova.

Ministrul a dat asigurări că de la 1 iunie vor fi deschise spațiile acoperite din restaurante și localuri, după cum a anunțat în urmă cu o săptămână premierul Boiko Borisov. În prezent, Ministerul Turismului, împreună cu ministrul bulgar al sănătății și stafful operativ de la nivel național pentru combaterea coronavirusului, elaborează criteriile pentru a pune în practică acest lucru.