„Analiștii vorbesc de multă vreme despre sfârșitul unui sistem (mondial) condus de Statele Unite și de emergența unui secol asiatic. Ceea ce e pe cale să se producă sub ochii noștri”, a afirmat luni șeful diplomației europene, Josep Borrell, potrivit La Libre.

Josep BorrellFoto: Ministry of the President. Government of Spain

În opinia sa, lumea se schimbă cu viteză mare, iar criza coronavirusului acționează ca un catalizator în această privință. „Întărește o tendință deja marcată înainte”, a adăugat Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, la o întâlnire anuală a diplomației germane la Berlin.

"Trăim într-o lume fără un lider clar, în care Asia ocupă din ce în ce mai mult spațiu, din punct de vedere al economiei, securității și tehnologiei. Dacă secolul 21 ar fi să fie" secolul asiatic "că al XX-lea a fost „secolul american”, s-ar putea constata că pandemia va fi pivotul acestei schimbări, a adăugat spaniolul.

"Aceasta este într-adevăr prima criză din decenii în care Statele Unite nu au preluat conducerea în răspunsul internațional. Poate că nu doresc acest lucru, dar vedem tensiuni tot mai mari peste tot, în special, între Statele Unite și China.”, spune Borell.