Ministrul chinez al Afacerilor Externe denunță în special acuzațiile lui Donald Trump cu privire la originea coronavirusului apărut în Wuhan, potrivit Le Point, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Relațiile chino-americane sunt din ce în ce mai proaste. Duminică, ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a vorbit fără menajamente despre tensiunea reînnoită dintre cele două țări de la începutul crizei de coronavirus. China și Statele Unite sunt "la un pas de un nou război rece", a avertizat el.

Primii bolnavi de noul coronavirus au fost raportați la sfârșitul anului trecut în orașul chinez Wuhan (centru). De atunci, acesta s-a răspândit pe planetă și a ucis aproximativ 340.000 de oameni. În ultimele săptămâni, Donald Trump a acuzat cu regularitate autoritățile chineze că nu au comunicat date cruciale despre gravitatea virusului, care, în opinia lui, ar fi putut fi oprit.

"Pe lângă devastarea provocată de noul coronavirus, un virus politic se răspândeşte în Statele Unite", şi-a exprimat regretul în fața presei șeful diplomației chineze, fără a-l numi pe președintele american. "Acest virus politic profită de orice ocazie pentru a ataca și a defăima China", a criticat Wang Yi. Beijingul și Washingtonul erau deja în relaţii foarte proaste de doi ani din cauza războiului comercial lansat de administrația Trump, bazat pe suprataxele vamale reciproce care penalizează comerțul internațional.

Dar pandemia noului coronavirus a împins tensiunea dintre cele două puteri spre noi culmi. "Anumite forțe politice americane iau ostatice relațiile dintre China și Statele Unite și împing cele două țări în pragul unui nou Război rece" cu criza coronavirusului, a regretat Wang Yi.

Donald Trump a ridicat posibilitatea de a cere Beijingului să plătească compensaţii în valoare de miliarde de dolari pentru daunele provocate de epidemie. Și Statele Unite au solicitat o anchetă internațională cu privire la originea virusului. China este "pregătită" pentru o cooperare internațională pentru a identifica sursa noului coronavirus, a declarat Wang Yi. Dar o astfel de cooperare ar trebui să se abțină de la orice "imixtiune politică", a avertizat el.

Luni, președintele chinez Xi Jinping a declarat că este în favoarea unei "evaluări complete" a răspunsului mondial la noul coronavirus odată ce epidemia va fi oprită. Într-un mesaj video adresat reuniunii anuale a OMS, omul forte al Beijingului a respins orice eșec al țării sale în gestionarea epidemiei, asigurând că China a dat dovadă "întotdeauna" de "transparență" și "responsabilitate" în această chestiune.