Aeroportul Internațional din Anchorage, Alaska, nu are cascadele sau opulența aeroportului Changi din Singapore sau cele opt piste ale aeroportului O'Hare din Chicago, dar acest micuț aeroport fără pretenții, aflat la jumătatea distanței dintre New York și Tokyo, a asistat la o neașteptată creștere în proeminență în ultimul timp, relatează CNN.

Aeroportul International din AnchorageFoto: Doug Wilson / Alamy / Profimedia Images

Acum este cel mai aglomerat aeroport din lume...cel puțin în unele sâmbete.

„Sâmbăta este o zi plină pentru transporturile de marfă care sunt pâinea și untul nostru, dar e și cea mai lentă zi pentru zborurile cu pasageri”, explică directorul aeroportului, Jim Szczesniak, adăugând că „de exemplu, sâmbătă, 2 mai, am avut în Anchorage 744 de operațiuni de zbor, în timp ce Chicago a avut doar 579 și Atlanta doar 529”.

Anchorage a deținut pentru scurt timp titlul de cel mai ocupat din lume și în sâmbăta din 25 aprilie.

În vârful lumii

Potrivit raportului anual privind cele mai aglomerate aeroporturi din lume, publicat săptămâna trecută, pandemia cauzată de noul coronavirus a provocat scăderea traficului aerian cu pasageri cu mai mult de 90%, potrivit Angelei Gittens, directorul general al Consiliului Internațional al Aeroporturilor.

„Cererea a dispărut în mare parte”, a declarat aceasta.

Un domeniu care în schimb este în creștere este transportul de mărfuri, motiv pentru care aeroportul din Anchorage - al cincilea cel mai aglomerat din lume în perioade obișnuite - este în ascensiune.

„Vedem o creștere a cererii pentru capacitatea de transport”, afirmă directorul Szczesniak precizând că acest lucru se datorează „în principal faptului că multe dintre proviziile necesare luptei cu Covid din Statele Unite sunt produse în Asia”.

Anchorage este poziționat într-o locație geografică perfectă, la o distanță de zbor de 9 ore și jumătate de 90% din lumea industrializată, potrivit reprezentanților aeroportului. Locația sa, literalmente în vârful lumii, înseamnă că avioanele „zboară deasupra vârfului globului pentru a scurta distanțele”, afirmă directorul aeroportului.

„Avantajul Anchorage este că avioanele pot zbura cu cala plină de mărfuri dar cu rezervorul umplut doar pe jumătate cu combustibil. Ele zboară la Anchorage pentru a realimenta iar apoi înspre destinația lor”, potrivit acestuia.

Destinație de vacanță

„Post-coronavirus, credem că Alaska va deveni o destinație de vacanță populară în rândul turiștilor”, mai afirmă Szczesniak.

„Știți, sunteți avertizați să păstrați o distanță de un metru și jumătate față de alți oameni. Puteți veni în Alaska pentru o vacanță fantastică și nu veți fi 1,5 kilometri distanță de cineva”.

Există în jur de 60 de ghețari pe o rază de 75 de kilometri față de aeroport iar statul american este presărat cu rezervații și parcuri naturale.

Printre opțiunile de petrecere a timpului liber se numără drumețiile, pescuitul, rafting-ul fiind o destinație ideală pentru cei care vor un concediu în natură.

Aeroportul se pregătește pentru reluarea zborurilor cu pasageri prin modernizarea programului de curățenie pentru a fi la standarde de luptă cu COVID-19, introducând doar dezinfectanți folosiți și în spitale.