Premierul Israelului Benjamin Netanyahu a ajuns duminică la tribunalul din Ierusalim pentru procesul în care este acuzat de corupţie. El se declară nevinovat şi îi acuză pe adversarii săi politici de încercarea de a-l elimina prin tot acest proces, scrie Reuters.

Netanyahu catre Obama: Take it backFoto: Reuters

Într-o declarație televizată, la sosirea lui la tribunalul reginal din Ierusalim, premierul a declarat : „Obiectivul este de a răsturna un prim-ministru puternic din tabăra de dreapta și, astfel, de a îndepărta dreapta de la conducere mulți ani”.

Netanyahu a ajuns la tribunal flancat de ajutoare și oficialități care purtau măști de protecţie şi a mai declarat că va continua sa stea drept, cu capul sus și că va conduce mai departe țara.

Premierul, în vârstă de 70 de ani, a fost acuzat în toamnă de corupție și abuz de încredere în trei dosare.

Legea israeliană prevede că orice ministru urmărit penal trebuie să demisioneze, dar măsura nu se aplică și premierului. Dacă poate rămâne în funcție, Benjamin Netanyahu nu se bucură de nicio imunitate în fața justiției.

Netanyahu a cerut la începutul lui ianuarie Parlamentului, Knessetul, să-i acorde imunitate în vederea alegerilor din 2 martie, mizând pe victorie.

Dar partidele de opoziție au convins o majoritate a deputaților să examineze cererea de imunitate înaintea alegerilor. În fața unei respingeri anticipate, Netanyahu a retras in extremis, la sfârșitul lui ianuarie, cererea de imunitate judiciară.