Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a îndemnat vineri seară Rusia să respecte în totalitate Tratatul „Cer Deschis” (Open Skies Treaty), astfel încât Statele Unite să nu se mai retragă din acest acord privind transparenţa activităţilor militare.

Sediul NATOFoto: Twitter/ Jens Stoltenberg

„Revenirea Rusiei la respectarea Tratatului este cea mai bună modalitate de a menţine avantajele acordului”, a declarat Jens Stoltenberg după o reuniune de urgenţă, prin videoconferinţă, cu ambasadorii statelor membre ale Alianţei Nord-Atlantice, scrie Mediafax.

Jens Stoltenberg nu a făcut nicio referire la declaraţia semnată de zece ţări europene care au exprimat „regret” privind decizia Statelor Unite de a se retrage din Tratat. Decizia Administraţiei Donald Trump va deveni efectivă peste şase luni, dar Washingtonul a semnalat că va reconsidera poziţia „dacă Rusia revine la respectarea deplină a acordului”.

„Rămânem ataşaţi ferm menţinerii controlului armamentului, dezarmării şi neproliferării la nivel internaţional. De mulţi ani, Rusia impune restricţii de zbor incompatibile cu tratatul, în special limitări de survol în zona Kaliningrad şi în apropiere de frontiera Rusiei cu Georgia. (...) Aliaţii rămân deschişi la dialog în cadrul Consiliului NATO-Rusia pe tema reducerii riscurilor şi pentru creşterea transparenţei”, a subliniat Jens Stoltenberg.

Statele Unite au anunţat, joi, retragerea dintr-un tratat semnat cu alte peste 30 de ţări, inclusiv România, care permite efectuarea curselor aeriene de supraveghere pentru promovarea încrederii la nivel internaţional. Administraţia Donald Trump a înştiinţat partenerii internaţionali că intenţionează retragerea din Tratatul „Cer Deschis” (Open Skies Treaty) deoarece Rusia ar încălca acordul şi pentru că imaginile colectate prin zborurile permise pe bază de reciprocitate pot fi obţinute mai rapid şi prin costuri mai mici din sateliţi.

Citește și:

MAE rus: Retragerea SUA din Tratatul „Cer Deschis” va afecta interesele aliaţilor din Europa

Retragerea Statelor Unite din Tratatul „Cer Deschis” va afecta stabilitatea strategică şi interesele aliaţilor europeni ai Washingtonului, consideră Ministerul de Externe de la Moscova.

„Această manevră nu doar că va înrăutăţi situaţia stabilităţii strategice şi securitatea militară în Europa, ci aparent va afecta şi interesele aliaţilor SUA care fac parte din acest tratat”, a afirmat Aleksandr Gruşko, adjunct al ministrului rus de Externe, citat de agenţia de presă Tass.

Administraţia Vladimir Putin a respins ideea conform căreia retragerea SUA din tratat ar fi o reacţie la încălcări ale acordului de către Rusia. „Ideea este total nefondată, am vorbit des despre acest lucru. Nu este prima dată când Statele Unite încearcă să prezinte lucrurile ca şi cum Rusia ar încălca ceva, acest lucru fiind un pretext pentru retragerea din acorduri privind controlul armamentului. Noi suntem pregătiţi pentru cooperare egală cu SUA. Toate problemele erau rezolvate în mod adecvat în cadrul Tratatului, lucru evidenţiat şi de aliaţi ai SUA din cadrul NATO”, a afirmat Vladimir Iermakov, directorul Departamentului de Neproliferare şi Controlul Armamentului din cadrul Ministerului rus de Externe.