Legea securității naționale pe care China dorește „să o impună” pentru „ocolirea” procesului legislativ din Hong Kong „ar fi o lovitură fatală pentru gradul ridicat de autonomie promis de Beijing”, a avertizat vineri Mike Pompeo, potrivit AFP.

Mike PompeoFoto: REX / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Statele Unite îndeamnă cu fermitate Beijingul să-și reconsidere propunerea dezastruoasă, să-și respecte angajamentele internaționale și să respecte gradul ridicat de autonomie din Hong Kong, instituțiile sale democratice și libertățile civile", a adăugat el într-un comunicat.

SUA a reacționat imediat după anunțul de joi al Parlamentului Chinez cu privire la următoarea examinare a acestui text, că legea va fi „foarte destabilizatoare”.

Parlamentul chinez a anunțat joi că va adopta în următoarele zile o lege care „protejează securitatea națională” în Hong Kong și care va interzice în fapt ”secesiunea, amestecul străin şi terorismul”, potrivit AFP.

Această legislație va fi studiată în cadrul sesiunii anuale a Congresului Național al Poporului (PNA), care se deschide vineri la Beijing, a anunțat presei purtătorul de cuvânt al sesiunii, Zhang Yesui.

Acesta intenționează să consolideze „mecanismele de aplicare” pe această temă pe teritoriul semi-autonom, zguduit în 2019 de manifestări uneori violente împotriva Beijingului.

Beijingul a fost mult timp frustrat de incapacitatea guvernului local din Hong Kong de a adopta o lege antisubversiune pe teritoriu.

Articolul 23 din „Legea fundamentală”, care servește drept Constituție pentru teritoriul semi-autonom, prevede că Hong Kong adoptă o lege care interzice „trădarea, secesiunea și subversiunea”.

Dar textul nu a fost niciodată aplicat, deoarece o mare parte a populației din Hong Kong o consideră o amenințare a drepturilor lor, precum libertatea de exprimare sau a presei - necunoscută în China continentală condusă de Partidul Comunist.