Noua Comisie Europeană nu este mulțumită de progresele înregistrate de Bulgaria în combaterea corupției, fapt pentru care intenționează să păstreze Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), scrie publicația bulgară Duma, citată de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

În urmă cu câteva luni, ministrul bulgar al justișiei, Danail Kirilov, a promis că își va da demisia dacă se păstrează monitorizarea. În perioada președintelui anterior al Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, au existat promisiuni pentru Sofia că monitorizarea va fi ridicată. Noul președinte al CE, Ursula von der Leyen, nu vede însă progresele înregistrate de Bulgaria.

Actuala Comisie Europeană nu este de acord cu guvernanții bulgari cu privire la combaterea corupției. În așa-numitul “Pachet de primăvară”, cu recomandări pentru diferitele state, Comisia declară că își va continua monitorizarea în Bulgaria.

În document se menționează că Bulgaria a obținut progrese serioase în domeniul reformelor cu privire la combaterea corupției – constatare repetată și în rapoartele periodice anterioare ale Comisiei Europene, care subliniau, concomintent cu aceasta, că progresul nu este suficient. Acum suntem aproape în aceeași situație – Comisia Europeană subliniază că e necesar un “număr semnificativ de sentințe definitive de corupție la nivel înalt pentru a se edifica încrederea în societate”.

Comisia enumeră și alte probleme în Bulgaria – anchetele pentru crimă, volumul de muncă disproporționat între instanțe, precum și ineficiența parchetelor locale. O altă problemă nerezolvată este spălarea de bani.

Deocamdată nimeni din Bulgaria nu a comentat poziția Comisiei Europene. Nu se știe nici dacă ministrul bulgar de justiție, Danail Kirilov, este gata să se despartă de funcția pe care o ocupă, mai notează ziarul Duma.