Liderul cecen Ramzan Kadirov a fost internat într-un spital din Moscova fiind suspect de infecție cu noul coronavirus, relatează presa rusă citată de BBC.

Ramzan KadirovFoto: Profimedia Images/Grozny TV/TASS

Acesta a fost transportat la Moscova cu avionul miercuri pentru tratament medical după ce a prezentat simptome similare gripei, a anunțat agenția Interfax citând o sursă.

„E într-un spital din Moscova” a declarat o altă sursă pentru Ria Novosti.

Liderul autoritarian, care în trecut a luptat împotriva Moscovei ca un naționalist cecen, este în prezent un aliat cheie al președintelui rus Vladimir Putin fiind considerat unul din cei mai temuți oameni din Rusia, potrivit corespondentului BBC din capitala Rusiei, Steve Rosenberg.

Kadirov a atras atenția opiniei publice internaționale datorită nerespectării drepturilor omului în Cecenia și propriei sale interpretări a legii islamice.

Potrivit unor informații neconfirmate un avion l-a transportat pe liderul în vârstă de 43 de ani din capitala cecenă Groznîi la aeroportul Vnukovo din Moscova.

Starea acestuia nu este cunoscută dar primele informații sugerează că doctorul său i-a recomandat să se deplaseze în capitala Rusiei pentru tratament.

Cine este Kadirov?

Liderul cecen controlează republica din sudul Rusiei ca pe o feudă personală. Tatal său, Ahmat Kadirov, a câștigat un scrutin prezidențial controversat și a fost ucis într-un atac cu bombă la puțin timp după în 2004. Acesta a fost transformat în subiectul unui cult al personalității în Cecenia.

Sub conducerea lui Ramzan Kadirov au existat acuzații repetate de abuz ale partea forțelor sale de securitate, printre acestea numărându-se execuții extrajudiciare și detenții ilegale. În 2017 reporterii BBC au intervievat bărbați homosexuali care au oferit detalii cu privire la abuzurile la care au fost supuși.

Criticii l-au asociat cu asasinate, toate negate. Însă cinci membri ai forțelor sale de securitate au fost încarcerați pentru asasinarea politicianului de opoziție rus Boris Nemtsov în 2015.

Liderul cecen i-a criticat aspru pe medicii care s-au plâns de lipsa echipamentelor de protecție: „provocatorii ar trebui dați afară. Avem destule din toate - echipamente, combinezoane, măști, oxigen, medicamente”, a declarat acesta vinerea trecută.

Kadirov a mai cerut ca persoanele care filmează poliția reținând pe oricine suspectat de încălcarea regulilor de carantină să fie obligate să curețe spitalele și secțiile de poliție.