O femeie trebuie să șteargă fotografiile cu nepoții ei pe care le-a postat pe Facebook și Pinterest fără permisiunea părinților, a decis un tribunal olandez, potrivit BBC.

Bunica pe telefonFoto: pixnio.com

Situația a ajuns în instanță după ce femeia a refuzat în mod repetat să șteargă fotografiile postate cu nepoții pe platformele social media la cererea fiicei sale după o ceartă între acestea.

Judecătorul a decis că speța intră sub incidența Regulamentului general privind protecția datelor (GDPR) al Uniunii Europene. Potrivit unui expert hotărârea reflectă „poziția asumată de Curtea Europeană de-a lungul multor ani”.

Deși GDPR nu se aplică procesării datelor din sfera „pur personală” sau „a familiei”, excepția nu se aplică în cazul postării fotografiilor pe platformele social media întrucât astfel ele sunt puse la dispoziția unui public mai larg, a motivat instanța olandeză decizia.

„În cazul Facebook nu poate fi exclus ca fotografiile încărcate pot fi distribuite și ajunge la terțe părți”, au decis judecătorii olandezi.

Femeia trebuie să șteargă fotografiile sau să plătească o amendă de 50 de euro pentru fiecare zi în care nu se conformează hotărârii instanței, până într-un cuantum maxim de 1000 de euro.

Dacă va posta și alte imagini cu copiii ea va fi amendată suplimentar cu 50 de euro zilnic.