Unii poartă o pălărie cu pene, alții poartă o pălărie de fetru, toți sunt tăcuți și disperați, așteptând sosirea clienților în restaurantele și cafenelele din Vilnius.

Manechine pentru distantare socialaFoto: youtube.com

Stând la mese la patru metri unul de altul, zeci de manechine sunt plasate în localuri pentru a ajuta clienții să păstreze distanțele de siguranță necesare, dar și pentru a-i inspira în legătură cu moda zilei.

Proprietarii de restaurante și buticuri de modă din Vilnius au luat această inițiativă după ameliorarea măsurilor de izolare care le-au permis o redeschidere cu multe condiții. Dar clienții nu se îmbulzesc încă să se aventureze în interior.

"În conformitate cu reglementările legale, putem servi la o masă din două, dar asta creează o senzație de gol în restaurant", a declarat pentru AFP Bernie Ter Braak, proprietarul restaurantului Cozy.

„La început, m-am gândit să pun păpuși sau ursuleți, apoi m-am gândit la modele bine îmbrăcate”, adaugă el. "Am contactat câteva magazine de modă frumoase pentru a le prezenta colecțiile, iar ei s-au alăturat inițiativei cu bucurie", declară acesta.

Astfel, toată lumea are de câştigat, ”oamenii pot vedea hainele mele avangardiste şi sper, de asemenea, că modelele vor atrage mai mulţi clienţi în restaurante”, a declarat un designer pentru AFP.