Autoritățile turce au deschis joi o anchetă după ce persoane necunoscute au piratat sistemul de chemare la rugăciune din Izmir (vest) pentru a difuza cântecul italian de protest "Bella Ciao" de la minaretele mai multor moschei din oraș, scrie AFP.

Moschee în IzmirFoto: Captura YouTube

Imnul anti-fascist a fost difuzat de mai multe moschei miercuri după-amiază, la ora azzan, chemarea la rugăciune difuzată de cinci ori pe zi. Secvențele au fost intens distribuite pe rețelele sociale.

Divizia locală a Diyanet, Autoritatea turcă pentru Afaceri religioase, a confirmat incidentul într-un comunicat publicat miercuri seară pe contul său de Twitter și a anunțat deschiderea unei anchete interne și depunerea de plângeri la poliție.

Bella Ciao a fost difuzat după ce "necunoscuți au sabotat și piratat ilegal sistemul de chemare la rugăciune", a precizat Diyanet.

Parchetul din Izmir a deschis o anchetă asupra acestui incident dar și asupra utilizatorilor de rețele sociale suspectați că au "denigrat valorile religioase" după ce au susținut incidentul, potrivit agenției de presă Anadolu.

Izmir, al treilea cel mai mare oraș al țării, este un bastion laic și fieful CHP, principalul partid de opoziție fondat de părintele Turciei moderne Mustafa Kemal Atatürk.

Omer Celik, purtătorul de cuvânt al AKP, partidul islamo-conservator al președintelui Recep Tayyip Erdogan, a "condamnat viguros" incidentul și a asigurat că persoanele vinovate vor fi pedepsite.

Incidentul s-a produs în plin ramadan și în condițiile în care moscheile sunt închise de două luni pentru a lupta împotriva propagării coronavirusului în Turcia.