A șofa în Europa pe timp de pandemie înseamnă a suporta cozi și controale stricte la frontiere, notează Euronews, citat de Rador, amintind că europarlamentarul român Dacian Cioloș, șeful grupului liberal, a filmat un videoclip, în urmă cu două săptămâni, pentru a denunța situația, în timp ce s-a deplasat cu mașina de la București la Bruxelles.

Coada la granita de la NadlacFoto: Captura Facebook

Comisia Europeană a prezentat, săptămâna trecută, recomandările sale pentru redeschiderea frontierelor și mai multe țări lucrează la acest plan. Însă executivul comunitar susține că trebuie evitată orice măsură discriminatorie. „Când vine vorba de deschiderea zonelor de turism, călătorii și ospitalitate, am fost foarte clari în recomandările noastre - nu există nicio posibilitate de discriminare. Fiecare măsură trebuie să se bazeze pe recomandările noastre și trebuie să fie nediscriminatorie”, a transmis Margaritis Schinas, vicepreședinte al Comisiei Europene.

Dar chiar dacă frontierele interne se redeschid, nimic nu se va schimba pentru România, Bulgaria și Croația, țările care nu aparțin zonei de liberă circulație Schengen.

Voci din Parlamentul European explică faptul că europenii au experimentat pe scară largă acum ceea ce aceste trei țări suportă de obicei și solicită reconsiderarea aderării lor (la Schengen). „Acesta este momentul pentru a transmite un mesaj politic tuturor acestor cetățeni ai UE care încă stau la porțile Schengen. Trebuie să fie tratați la fel ca ceilalți”, a susținut europarlamentarul român Dragoș Tudorache.

Parlamentul European și Comisia Europeană consideră că aceste trei țări sunt pregătite din punct de vedere tehnic (pentru integrare), dar unele state membre, precum Franța și Olanda, au împiedicat acest lucru, mai punctează Euronews.