Taiwanul este dispus să dialogheze cu China, dar nu poate accepta principiul politic “o țară, două sisteme” dorit de Beijing, a declarat miercuri președinta taiwaneză Tsai Ing-wen, cu ocazia învestiturii sale pentru un al doilea mandat. China “nu va tolera niciodată” o secesiune a Taiwanului, a reacţionat imediat Beijingul.

HotNews.roFoto: Hotnews

Relațiile dintre Taipei și Beijing ajung într-un punct de cotitură istorică? Asta a lăsat să se subînteleagă președinta taiwaneză Tsai Ing-wen, miercuri, în discursul său de învestitură, relatează ​postul France 24, citat de Rador.

“Vreau să repet cuvintele ‘pace, paritate, democrație și dialog’. Nu vom accepta ca autoritățile de la Beijing să folosească principiul ‘o țară, două sisteme’ pentru a declasa Taiwanul și a dăuna statu-quo-ului din zona strâmtorii”, a avertizat lidera taiwaneză, referindu-se la principiul care a prezidat restituirea Hong Kong-ului și a Macao Chinei continentale.

Realeasă în ianuarie cu 8,2 milioane de voturi, un scor fără precedent de la primele alegeri prezidențiale din ianuarie 1996, dna Tsai a chemat “cele două tabere să găsească un mijloc să coexiste pe termen lung”. Tensiunile cu China și contestarea suveranității Beijingului la Hong Kong s-au aflat în centrul alegerii prezidențiale.

Beijingul e gata să-și “apere suveranitatea națională”

China “nu va tolera niciodată” o secesiune a Taiwanului, a reacționat Beijingul după discursul președintei Tsai Ing-wen. “Avem o hotărâre fără fisuri, o încredere totală și toate capacitățile de a apăra suveranitatea națională și integritatea teritorială”, a avertizat purtătorul de cuvânt al Biroului afacerilor taiwaneze, Ma Xiaoguang.

“Nu vom tolera niciodată nicio acțiune secesionistă”, a declarat el, potrivit afirmațiilor reproduse de agenția de presă oficială China Nouă.

China înțelege să readucă în cadrul său Taiwanul, pe care îl consideră o provincie renegată, obligându-l să accepte principiul “o țară, două sisteme” care reglementează relațiile sale cu Hong Kong-ul. Beijingul și-a înmulțit manevrele militare în apropierea insulei de la realegerea dnei Tsai.

Președinta taiwaneză a declarant miercuri că Taipei a făcut eforturile cele mai importante pentru a menține pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan, care separă insula și China.

“Vom continua aceste eforturi și suntem dispuși să deschidem dialogul cu China și să contribuim mai mult la securitatea regională”, a spus ea.