Prințul de Wales le-a cerut oamenilor să ajute fermierii să strângă recolta din acest an - pe fondul temerilor că recoltele ar putea fi zădărnicite din cauza lipsei de lucrători, scrie Coventry Telegraph, citat de Rador. Se estimează că doar o treime din forța de muncă temporară ce vine în Marea Britanie pentru a culege recolta în fiecare an - mulți din România și Bulgaria - este în țară și gata de lucru.

Printul CharlesFoto: REX / Shutterstock Editorial / Profimedia

Astfel, a fost lansată o nouă campanie, Pick for Britain [„Culegeți (recolta) pentru Marea Britanie”], care vizează punerea în contact a lucrătorilor cu oportunitățile de muncă. Ministrul britanic al Agriculturii, George Eustice, a declarat, la briefingul de marți seară cu privire la coronavirus, că el încurajează lucrătorii disponibilizați să participe, să câștige un venit suplimentar, solicitând asemenea posturi.

De asemenea, într-un video postat pe contul său de Twitter, prințul Charles a recunoscut că meseria nu este deloc atractivă, dar că va fi nevoie de mii de muncitori britanici pentru a strânge recolta, ca să nu se piardă. Uniunea Naţională a Fermierilor (NFU) se așteaptă ca nivelul maxim de cereri de lucrători să fie atins la începutul lunii iunie și a avertizat fermele că vor trebui să respecte distanțarea socială adecvată.

„Dă o mână de ajutor și participă”

Vorbind la briefingul zilnic, ministrul agriculturii George Eustice a declarat: „În fiecare an, foarte mulţi vin din ţări ca România și Bulgaria pentru a strânge recoltele, pentru a culege căpșune, salată și legume. Estimăm că probabil o treime dintre cei care ar veni în mod normal se află deja aici. Un lucru este clar: va trebui să ne bazăm pe lucrătorii britanici pentru a da o mână de ajutor la strângerea recoltelor.

În ultimele două luni, am lucrat împreună cu industria la un plan pentru a sprijini și a ajuta oamenii să își ia un al doilea loc de muncă, fiind vizaţi în special cei disponibilizați, și am lansat noul site „Pick for Britain”, care le permite oamenilor să verifice online ce locuri de muncă sunt disponibile și să pună în contact oportunitățile de lucru oferite de cultivatori cu nevoile persoanelor care doresc un al doilea loc de muncă, mai ales cele disponibilizate. Credem că aceia care sunt disponibilizați ar putea dori să ajute și să participe. Ei ar putea dori să își suplimenteze veniturile cu încă un job. Dacă ei simt așa, îi îndemn să viziteze site-ul și să analizeze oportunitățile existente acolo”.