Sezonul turistic în Grecia va reîncepe din 15 iunie, iar zborurile internaţionale vor fi reluate de la 1 iulie, anunţă Guvernul de la Atena, potrivit agenţiei Associated Press.

GreciaFoto: HotNews / C.P.

Hotelurile se redeschid pe 15 iunie în Grecia, iar turiştii din unele ţări vor putea ajunge pe teritoriul ţării. Cursele aeriene spre Grecia vor fi reluate de la 1 iulie.

Turiştii vor fi supuşi în mod aleatoriu la teste pentru depistarea Covid-19 şi vor fi respectate "protocoalele generale de sănătate", a declarat premierul Kyriakos Mitsotakis.

Ministrul Turismului, Harry Theoharis, a comunicat că lista ţărilor ai căror cetăţeni vor putea ajunge în Grecia va fi anunţată la sfârşitul lunii mai. Lista va fi realizată pe baza "criteriilor epidemiologice", a subliniat ministrul Turismului.

Pe lista iniţială vor fi ţările din Balcani, ţările baltice, Germania şi state din vecinătatea Greciei, precum Republica Cipru şi Israel.

Persoanele care ajung în Grecia nu vor fi plasate automat în carantină, dar autorităţile au dreptul de a efectua teste pentru coronavirus prin sondaj, potrivit Mediafax.

Calendarul redeschiderii turismului:

  • - 25 mai se redeschide turismul pentru yachting
  • - 1 iunie se deschid campingurile, taberele şi hotelurile din oraşe cu funcţionare pe toată perioada anului
  • - 15 iunie se redeschid celelalte unităţi de cazare
  • - 15 iunie vor fi permise sosirile din străinătate numai pe Aeroportul Eleftherios Venizelos din Atena
  • - 1 iulie vor fi permise zborurile şi pe celelalte aeroporturi ale ţării.

Ce turişti vor sosi primii

Turismul din străinătate va începe de la 15 iunie, când va fi permisă intrarea turiştilor din circa 20 de ţări. Vor fi vizaţi turiştii cu bune caracteristici epidemiologice, fiind evaluate şi criterii precum: accesul rutier, distanţa medie parcursă pe cale aeriană, comunităţi din diaspora. Un al doilea val de ţări va fi adăugat de la data de 1 iulie când vor fi exceptate doar ţările cu caracteristici epidemiologice negative. Ridicarea treptată a celorlalte excepţii a fost stabilită pentru 15 iulie, potrivit Rador.

Măsuri pentru gestionarea cazurilor

În cadrul măsurilor pentru gestionarea cazurilor de coronavirus, fiecare unitate de cazare va avea un medic colaborator şi un coordonator. De asemenea vor fi stabilite "spaţii speciale de carantină" în fiecare regiune până când eventualii bolnavi vor fi transferaţi într-o structură medicală.

În mod special, pentru insule, se pregăteşte instalarea a 20 noi analizori pentru teste în insulele greceşti, asigurându-se totodată şi funcţionarea a 600 de paturi Covid-19.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat miercuri la Digi24 că România mai are de parcurs etapa aprobării de către Parlament a stării de alertă, înainte de a încheia un acord cu Bulgaria, Grecia și Serbia care au ajuns la un acord privind libera circulație a persoanelor începând cu 1 iunie. "Nu ne putem angaja din punct de vedere statal la un parteneriat în condițiile în care avem o oarecare incertitudine cu privire la condițiile pe care trebuie să le îndeplinească cetățenii români și cetățenii străini care intră pe teritoriul României pe perioada stării de alertă", a spus el.

Circulaţia persoanelor între Bulgaria, Grecia şi Serbia va fi permisă de la 1 iunie fără obligativitatea unei perioade de carantină de 14 zile pentru limitarea epidemiei de coronavirus, informează marţi Reuters şi BTA. Deși a participat la discuții, România nu face parte din acest acord care are o importanță deosebită din perspectiva turismului, negocierile urmând a fi reluate.

Pentru libera circulație între Bulgaria, Grecia și Serbia va fi nevoie doar de o declaraţie scrisă la frontieră, care să ateste că semnatarul nu prezintă simptome de COVID-19, călătoreşte pe proprie răspundere şi nu este supus carantinei în ţara sa, precum şi de un număr de telefon pentru contact.