Patru țări europene vor propune o alternativă la vastul plan de relansare franco-german pentru depășirea crizei generate de pandemia de coronavirus, a anunțat miercuri premierul olandez Mark Rutte, citat de AFP.

Mark RutteFoto: Agerpres

Olanda, Austria, Danemarca și Suedia - supranumiți cei patru "cumpătați" - insistă pentru garanții suplimentare că țările care vor beneficia de ajutoare vor adopta reforme. De asemenea, se solicită ca orice formă de ajutor să ia forma unor credite și nu subvenții.

Președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel au propus luni un plan de 500 miliarde euro pentru a relansa economia europeană afectată dur de pandemia de Covid-19, prin intermediul unui mecanism inedit de datorii comune la nivel european.

"Lucrăm de asemenea la o sugestie. Merkel și Macron au adus o contribuție pertinentă la discuții", a declarat Mark Rutte, într-o conferință de presă, precizând că nu există o "dată precisă" privind publicarea acestui plan.

"Propunerile noastre indică foarte clar că, dacă faci o cerere de ajutor, trebuie să aplici reforme de mare anvergură pentru a te putea asigura de autonomie data viitoare", a avertizat premierul olandez.

O serie de țări europene, în frunte cu Olanda, s-au opus în urmă cu puțin timp unui împrumut comun al zonei euro pentru a lupta împotriva recesiunii prin emisiunea de obligațiuni denumite "coronabonduri".

"Întrebarea este, cu adevărat, de ce țările din Sud nu sunt în măsură să investească în economie la fel ca noi?", s-a întrebat Rutte.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a scris luni pe Twitter că a avut "o discuție bună cu premierii Danemarcei, Olandei și Suediei" asupra propunerii franco-germane.

Acesta s-a declarat favorabil ideii de a "ajuta prin credite țările cele mai afectate", dar fără o majorare a bugetului UE.

Comisia Europeană urmează să prezinte un plan de redresare economică a UE în 27 mai.