Președintele SUA, Donald Trump, a declarat miercuri că „incompetența” Chinei în gestionarea coronavirusului a provocat „decese în masă la scară mondială”, potrivit AFP.

Donald TrumpFoto: REX / Shutterstock Editorial / Profimedia

"O lunatică din China tocmai a lansat o declarație în care acuză pe toată lumea, cu excepția Chinei, de virusul care a ucis sute de mii de oameni", a replicat președintele SUA.

"Vă rog să-i explicați acestei persoane că incompetența Chinei și nimic altceva a provocat aceste decese în masă în lume!", a adăugat el.

Trump a declarat încă de acum câteva săptămâni că numărul mare al deceselor provocate de Covid-19 - peste 320.000 de morți la nivel mondial - ar fi putut fi evitat dacă China ar fi acționat responsabil de la debutul epidemiei în Orașul Wuhan.

În urmă cu o săptămână, el a amenințat cu întreruperea discuțiilor dintre cele două părți susținând că nu mai dorește ”deocamdată” să vorbească cu omologul său Xi Jinping.

Beijing-ul, la rândul său, susține că a transmis toate informațiile cât mai repede posibil la Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Escaladarea verbală între cele mai mari două economii din lume s-a concentrat în special pe atitudinea OMS față de această criză.