Premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a evocat miercuri posibilitatea ca salariații să beneficieze de mai multe sărbători legale și de o săptămână de lucru de patru zile, pentru a relansa economia puternic afectată de șapte săptămâni de carantină, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ardern a afirmat că dorește să încurajeze idei creative, pentru a favoriza relansarea economică, după o carantină strictă care a permis gestionarea eficientă a crizei dar a gripat economia.

Printre inițiativele propuse figurează săptămâna de lucru de patru zile și mai multe zile de sărbători legale, pentru a stimula cheltuielile în sectorul turismului și cel hotelier, printre cele mai afectate.

"Este un moment excepțional și trebuie să fim gata să avem în vedere idei excepționale", a spus ea, într-o conferință de presă, adăugând că "nimic nu este exclus".

După ce a discutat marți cu reprezentanți ai industriei turismului, premierul a afirmat că experiența muncii de acasă a permis să se demonstreze cât de productivi se pot dovedi salariații în schimbul unei mai mari flexibilități.

Potrivit primului ministrul, săptămâna de lucru de patru zile ar putea fi o opțiune, cu condiția ca angajatorii să fie dispuși să încerce.

"Să vedem dacă acest lucru ar putea funcționa (...) deoarece ar ajuta cu siguranță turismul din întreaga țară", a subliniat ea.

Noua Zeelandă, care are o populație de 5 milioane de locuitori, a gestionat până acum de o manieră relativ eficientă epidemia, cu o carantină foarte strictă impusă la sfârșitul lui martie.

Noul coronavirus a ucis 21 de persoane în arhipelag.

Granițele țării rămân închise dar locuitorii au toată libertatea de a călătorii în interior.