Aflată într-o misiune de voluntariat în Kenya, Silvia Romano (24 de ani) a fost răpită în noiembrie 2018 de militanţi islamişti. După mai bine de un an şi jumătate în care a fost ţinută ostatică femeia a fost salvată şi s-a întors acasă dar a fost întâmpinată de un val de ură în Italia.

tanara rapitaFoto: Captura YouTube

Tânăra s-a întors în Italia duminica trecută, după mai multe luni de negocieri. La coborârea ei din avionul cu care s-a întors la Roma, sosirea ei fiind transmisă în direct la televiziuni, Silvia Romano purta văl şi abaya, roba tradiţională. Ea a confirmat mai târziu că în timpul captivităţii s-a convertit la islam, a transmis ANSA, citată de Agerpres.

Acest lucru a atras un val de critici agresive, în special din partea susţinătorilor extremei drepte italiene.

Mai mult, sunt voci care susţin că statul italian ar fi plătit milioane de euro pentru răscumpărarea fetei, chiar dacă autorităţile neagă acest lucru. Dar Al-Shabaab, grupare ce are legături cu al-Qaeda şi care se face vinovată de răpirea tinerei susţine că a primit bani de la statul italian, bani pe care anunţă că îi va folosi pentru a "cumpăra arme pentru jihad", scrie politico.eu.

"Plata răscumpărării pentru Silvia înseamnă finanţarea teroriştilor islamici. Care sunt prieteni cu fata care s-a făcut musulmană. Frumoasă operaţiune", a transmis pe Twitter Vittorio Feltrim, directorul cotidianului de dreapta Libero.

Totuşi ministrul de externe a negat în mod repetat că ar fi fost plătită o răscumpărare.

"Sunt convins că Italia nu este asemenea acelei minorităţi care se manifestă într-un fel atât de obscen împotriva Silviei Romano. Italia este altfel", a declarat ministrul de externe italian, Luigi Di Maio, care a condamnat "avalanşa de ură" îndreptată împotriva fetei.

"Acelor oameni ar trebui să le fie ruşine pentru comportamentul lor faţă de Silvia Romano. Mă întreb: oamenii aceştia au copii?", a spus şeful diplomaţiei italiene.

La rândul ei, tânăra voluntară şi-a îndemnat susţinătorii să nu se înfurie din cauza atacurilor la adresa ei, într-o postare pe contul ei privat de Facebook, citată de media italiene.

"Sunt fericită că i-am regăsit pe cei dragi şi că au rezistat, slavă Domnului, în pofida suferinţelor", a scris Silvia Romano.

Mai mult, familia ei susţine că s-a convertit în urma presiunilor la care a fost supusă.

Silvia Romano lucra la un orfelinat din Kenya, unde se afla ca voluntar prin ONG-ul italian Africa Milele, când a fost răpită în urma unui atac armat în care au fost rănite mai multe persoane.