Populaţia Noii Zeelande a atins în luna martie pragul de cinci milioane, a anunţat luni agenţia naţională de statistică, transmite dpa, citată de Agerpres.

Auckland, Noua ZeelandaFoto: Profimedia Images/Trevor Hyde/Alamy

Într-un comunicat de presă, Brooke Theyers, managerul principal al Stas Nz, agenţia naţională de statistică din Noua Zeelandă, remarcă faptul că este vorba de un "eveniment semnificativ" pentru ţară. "Este şi cel mai rapid milion din istoria noastră, care s-a produs în 17 ani, după ce am ajuns la 4 milioane în 2003". Brooke Theyers a spus că data precisă la care a fost atinsă cifra de cinci milioane va fi disponibilă după ce estimările asupra numărului populaţiei vor fi revizuite în cursul anului. "Cel mai probabil pragul de cinci milioane a fost atins de un migrant care a ajuns cu avionul, dar poate că a fost un nou-născut".

În medie, populaţia Noii Zeelande a crescut anual cu 1.8% din 2013, creştere determinată de migraţia netă.

"Pandemia COVID-19 a cauzat modele neobişnuite de migraţie şi de călătorie internaţională în ultimele luni", a mai spus ea.

Migraţia netă a fost stimulată de revenirea din străinătate a mai multor cetăţeni neozeelandezi care locuiau în străinătate.

"În acelaşi timp, este posibil ca cetăţenii din Noua Zeelandă să nu fi putut sau să fi fost reticenţi în a părăsi ţara".

Populaţia Noii Zeelande a atins un milion în 1908, două milioane în 1952 şi trei milioane în 1973.

Conform estimărilor statistice, pragul de şase milioane ar urma să fie atins în anii 2040.