​Camera Reprezentanţilor a adoptat vineri o propunere democrată pentru un nou uriaş plan de asistenţă de 3.000 de miliarde de dolari pentru a lupta împotriva efectelor pandemiei de coronavirus în Statele Unite, care nu va fi aprobat de Senat, dominat de republicani, notează AFP, preluată de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acest text este "născut-mort", afirmă cu insistenţă republicanii şi preşedintele american Donald Trump, a cărui semnătură este necesară pentru a intra în vigoare.

Camera inferioară a Congresului SUA, majoritar democrată, a aprobat proiectul cu 208 pentru şi 199 contra, 14 democraţi fiind împotrivă, iar un republican pentru.

Liderul majorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, a apreciat că propunerea democraţilor "nu este deloc serioasă". El ar putea evita să o supună votului în Camera superioară.

Cu o valoare de 3.000 de miliarde, acest proiect de lege prevede noi plăţi directe către americani, de această dată de până la 6.000 de dolari pentru o familie, şi aproape 1.000 de miliarde de dolari pentru state şi comunităţile locale, astfel încât să se asigure salariile angajaţilor publici "esenţiali", precum cei din spitale şi şcoli.

"Aprobaţi această lege pentru a da familiilor sprijinul de care au nevoie. Este vorba despre poporul american. Sunt familiile noastre. Ele suferă, au nevoie de ajutor, noi avem mijloacele şi posibilitatea de a face asta", a declarat în plen preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi.

Casa Albă şi republicanii doresc o "pauză" pentru a evalua impactul măsurilor de o amploare istorică deja puse în aplicare, odată cu adoptarea la sfârşitul lui martie a unui uriaş plan de relansare de 2.200 de miliarde de dolari, completat la sfârşitul lunii aprilie cu un al doilea plan de ajutor de aproape 500 de miliarde de dolari.