Administraţia preşedintelui Donald Trump a anunţat vineri o serie de măsuri pentru a restricţiona capacitatea grupului chinez Huawei - pe o consideră o ameninţare pentru securitatea naţională a SUA - de a dezvolta semiconductori în străinătate cu tehnologie americană, informează AFP, potrivit Agerpres.

HuaweiFoto: Hotnews

"Acest anunţ blochează eforturile Huawei pentru a ocoli controalele la export", afirmă Ministerul Comerţului american. Ministerul anunţă că ar fi "vizat strategic şi foarte precis achiziţiile de semiconductori de către Huawei, care provin direct" din know-how-ul american.

Autorităţile americane fac totul pentru a limita prezenţa în SUA a uriaşei companii chineze din domeniul telecomunicaţiilor pe care o acuză că lucrează cu autorităţile chineze de la Beijing şi deci prezintă un puternic risc de spionaj.

Washingtonul se străduieşte de asemenea să-şi convingă aliaţii să procedeze la fel, în special interzicând accesul Huawei pe piaţa echipamentelor pentru 5G, dar succesul acestui demers este aproximativ.

Această nouă măsură ar putea tensiona şi mai mult relaţiile dintre Washington şi Beijing.

În acest caz precis, autorităţile americane afirmă că şi-au dat seama că Huawei a reuşit să ocolească restricţiile impuse din 2019. Huawei şi 114 filiale fuseseră plasate atunci pe o listă neagră, care le obliga să obţină o licenţă pentru a putea exporta produse americane.

"Totuşi, Huawei a continuat să utilizeze programe informatice şi tehnologie americană pentru a dezvolta semiconductori, subminând prin aceasta securitatea naţională a SUA şi obiectivul diplomatic al listei (respective), comandându-şi producţia în străinătate de la uzine care utilizează echipamente americane", acuză ministerul.

Guvernul american îi acordă totuşi un răgaz de 120 de zile, începând din această vineri, înainte de aplicarea noilor restricţii.

Companiile străine care utilizează tehnologie americană pentru a fabrica semiconductori pentru Huawei şi filialele sale vor putea livra semiconductorii deja produşi până la data de vineri timp de 120 de zile.