Începând de anul viitor, în afară de autoserviri, TVA-ul s-ar putea reduce în Bulgaria și pentru cărți, de la 20% la 9%, a declarat premierul Boiko Borisov, la o conferință de presă susținută în Parlamentul bulgar. El a spus că pentru acestea măsura nu ar fi una temporară, ci permanentă, scrie Dnevnik, potrivit Rador.

“De mult timp ne gândim la acest lucru, acum avem posibilitatea să îl facem cu un singur proiect de lege. Astfel vom avea la pachet hrana oamenilor, una constă în alimente, cealaltă este hrană spirituală”, a explicat premierul bulgar.

Dacă cele două propuneri trec, acesta va fi primul caz, de mulți ani încoace, în care guvernanții sunt de acord să cedeze în fața cerințelor de reducere a TVA-ului. Această taxă este pricipala sursă de venit la buget. Pentru aproape 42% din veniturile sale, Bulgaria se bazează pe TVA. Potrivit Legii privind bugetul pe anul 2020, actualizate recent, Ministerul bulgar de Finanțe intenționează să colecteze 10,6 miliarde de leva din acest impozit.

Reducerea de TVA în acest domeniu ar duce în mod automat la cerințe similare în alte domenii de afaceri. Acest lucru a fost confirmat deja, după ce vicepreședintele Grupului parlamentar al Mișcării pentru Drepturi și Libertăți (DPS), Yordan Țonev, a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă în Parlament, că Mișcarea va propune reducerea TVA pentru toate produsele pentru copiii de până la 3 ani. El a precizat că solicitatea este pentru un impozit de 9% pentru alimente, îmbrăcăminte, jucării, adică “tot ce este destinat copiilor de până la 3 ani”. Yordan Țonev a amintit că, anul trecut, Grupul parlamentar al DPS și deputatul Delian Peevski au făcut propuneri de reducere a TVA la cărți. “Vedem că acum premierul și majoritatea de la guvernare au preluat această propunere a noastră și propun să fie adoptată. O vom susține și ne bucurăm că, un an mai târziu, am ajuns la asta, pentru că e o măsură necesară”, a mai spus Țonev.

Ministrul de finanțe e nemulțumit, însă poate să plece dacă vrea

Premierul bulgar nu a ascuns faptul că ministrul de finanțe, Vladislav Goranov, se opune ferm reducerii TVA-ului. Borisov a precizat însă că decizia este una politică.

Întrebat dacă are încredere în ministrul de finanțe, premierul a spus că îl crede, însă el nu îi este șef, iar dacă este nemulțumit, poate să își dea demisia.

Reducerea TVA-ului de la 20% la 9% pentru localuri se va aplica vreme de un an, a precizat Borisov. După expirarea acestui termen, impozitul poate reveni la nivelul de acum, dacă veniturile vor fi mai mici, după cum estimează experții în finanțe.

”Potrivit colegilor, vom pierde 150 de milioane de leva într-un an, reprezentanții restaurantelor susțin însă că veniturile vor crește datorită faptului că sectorul va ieși “la suprafață”, a precizat Boiko Borisov. El așteaptă să vadă și reducerea prețurilor în localuri, exact cu cât e redus impozitul – 11 puncte.

În opinia lui Borisov, din reducerea TVA-ului la cărți, bugetul ar pierde anual circa 12-13 milioane de leva.

Se va reflecta oare și în prețuri?

Odată cu reducerea TVA-ului, sectorul are două variante de lucru, a declarat, pentru postul public de televiziune de la Sofia, BNT, vicepreședintele Asociației bulgare a hotelurilor și restaurantelor, Atanas Dimitrov. Este vorba de reducerea cu 11% a prețurilor în meniu, ori prețurile să rămână neschimbate, iar banii economisiți să fie investiți în personal și în propria bază. În opinia sa, mult mai bună ar fi cea de-a doua variantă, din cauza forței de muncă insuficiente. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS) de la Sofia, industria ospitalității din Bulgaria are cel mai mic salariu, chiar mai mic decât cel din agricultură. În niciuna din lunile anului 2019 nu s-a ridicat la 800 de leva (circa 400 de euro-n.trad.).

Liderul socialiștilor bulgari: Se creează insecuritate

“Acest comportament și aceste acțiuni duc la instabilitate pentru stat, insecuritate pentru mediul de afaceri și lipsă de perspective pentru oameni”, a comentat liderul Partidului Socialist Bulgar (BSP), Kornelia Ninova, la o conferință de presă susținută în Parlament.

Reducerea TVA poate revigora piața de carte din Bulgaria

În ceea ce privește propunerea de reducere a TVA-ului la cărți, reprezentanții Asociației “Carte bulgară” au arătat într-o scrisoare adresată presei că atunci când statul este într-o criză profundă, cea mai sigură cale de ieșire din aceasta este prin învățământ și cultură.

Asociația, care reunește peste 130 de edituri și vânzători de carte, menționează că scăderea pieței de carte este evaluată la 50-70%. Aceasta consideră că reducerea TVA va fi de o importanță hotărâtoare pentru revenirea acesteia.