Benny Gantz și-a dat demisia din funcția de președinte al Parlamentului israelian, așa cum este prevăzut în acordul de coaliție cu premierul Benjamin Netanyahu, potrivit AFP.

Benny GantzFoto: Israel Defense Forces / Wikipedia

"În conformitate cu regulile Knessetului (parlamentul israelian), aș dori să anunț că demisionez din funcția de președinte al parlamentului", a spus Gantz într-o scrisoare către deputați.

Netanyahu a ajuns la un acord cu fostul rival politic Benny Gantz pentru a forma un guvern de uniune națională pentru a pune capăt celei mai lungi crize politice din istoria israeliană cu trei campanii electorale în mai puțin de un an.

În prima săptămână a lunii mai, președintele israelian Reuven Rivlin i-a cerut premierului Benjamin Netanyahu să formeze un guvern de uniune națională, care a primit și girul parlamentului.

Partidul Likud al lui Netanyahu și Kahol Lavan al lui Benny Ganz au dat publicității o declarație comună în care se arată că cele două părți au convenit să formeze un guvern care ar urma să depună jurământul pe 13 mai, “după finalizarea legilor necesare“.

Anterior, Knessetul a aprobat o serie de amendamente la două legi importante, permițându-le astfel partidelor Likud și Kahol Lavan să-și finalizeze acordul de formare a unei coaliții și legiferând rotația celor doi în funcția de premier.

Aprobarea survine după ce Înalta Curte de Justiție a respins două petiții împotriva acordului de coaliție, precum și niște petiții menite să împiedice un parlamentar cu dosar penal să formeze un guvern.