Tokiko Shimizu, 55 de ani, este prima femeie care devine director executiv al băncii centrale japoneze, o instituție cu o istorie de 138 de ani, relatează Mediafax citând CNN.

Tokiko ShimizuFoto: Captura CNN

Tokiko Shimizu a fost numită ca parte a unei remanieri extinse la Banca Japoniei, devenind unul dintre cei șase directori responsabili de conducerea operațiunilor băncii centrale.

Shimuzu a început să lucreze pentru Banca Japoniei în 1987. A activat în divizia de piețe financiare și în operațiuni de schimb valutar și a fost director general pentru Europa și reprezentant principal la Londra între 2016 și 2018.

Banca Japoniei a fost înființată în octombrie 1882.

Tokiko Shimizu a devenit prima femeie din istoria instituției care ocupă funcția. Femeile reprezintă 47% din forța de muncă a băncii centrale, dar doar 13% din posturile de conducere și doar 20% din posturile de expert.

Femeile au fost reprezentate în consiliul său de politici - cel mai înalt organism decizional responsabil pentru stabilirea politicii monetare - de când a fost înființat, în 1998. Dar numai unul dintre cei nouă membri ai consiliului de administrație este o femeie, iar banca nu a avut niciodată o femeie guvernator, spre deosebire de Rezerva Federală sau Banca Centrală Europeană, citează Mediafax.