Statele Unite vor acuza public China că a încercat să facă ”cercetări” pe teritoriul său pentru a obține informații utile despre un posibil vaccin contra coronavirusului, au informat luni ziarele americane, potrivit AFP.

Vaccin Covid-19Foto: Igor Golovniov/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Poliția federală din SUA și Departamentul Securității Interne vor emite „alertă oficială” în zilele următoare avertizând că există posibile încercări de a „obține ilegal” informații valoroase despre proprietatea intelectuală și sănătatea publică de la vaccinuri, tratamente și teste de screening”, potrivit New York Times și The Wall Street Journal.

În vizorul FBI au intrat hackerii, cercetătorii și studenții care, potrivit administrației lui Donald Trump, sunt folosiți pentru a fura informații de la institutele universitare și laboratoarele publice unde lucrează. În orice caz, sunt suspectați că ar acționa în numele Chinei, spun cele două ziare.

La întrebarea AFP, Departamentul de Stat al SUA a refuzat să confirme sau să infirme aceste informații. „Încurajăm în continuare toate guvernele străine să-și onoreze angajamentul de a acționa în mod responsabil pentru a promova stabilitatea în spațiul cibernetic”, a adăugat un purtător de cuvânt.

UPDATE Ministerul chinez de Externe a respins acuzaţiile luni seară, potrivit Mediafax. "China este un mare apărător al securităţii cibernetice şi o victimă a atacurilor informatice. Ne opunem ferm oricărui atac cibernetic comis de hackeri şi combatem aceste activităţi. Noi suntem în centrul cercetărilor mondiale pentru un vaccin şi un tratament contra bolii Covid-19. Este imoral să fie vizată China de zvonuri şi calomnii în absenţa probelor", a declarat Zhao Lijan, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, conform cotidianului Le Figaro.