Investițiile chineze în Statele Unite au scăzut la 5 miliarde de dolari în 2019, în ușor declin față de anul anterior, ajungând la cel mai scăzut nivel de la criza financiară din urmă cu mai bine de 10 ani, potrivit unei analize a U.S.-China Investment Project, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Analiza atribuie scăderea investițiilor pe seama restricțiilor impuse de guvernul chinez asupra exportului de capital, creșterii reglementărilor în Statele Unite, încetinirii creșterii economice a Chinei și a tensiunilor crescânde între Washington și Beijing.

Relațiile dintre Statele Unite și China s-au deteriorat în ultimele săptămâni pe măsură ce noul coronavirus s-a răspândit în întreaga lume, provocând moartea a peste 276.000 de persoane la nivel mondial și infectând peste 4 milioane.

Președintele american Donald Trump a declarat vineri că este nesigur dacă să încheie așa numita „Fază 1” a unui acord comercial SUA-China, la doar câteva ore după ce oficialii responsabili de comerț din ambele țări și-au luat angajamentul de a merge înainte cu implementarea sa în pofida problemelor economice cauzate de pandemie.

Trump, care a învinuit China de gestionarea crizei COVID-19 izbucnite în orașul Wuhan la sfârșitul anului trecut, a amenințat să oprească înțelegerea dacă Beijingul nu își va onora angajamentele legate de importuri.

Raportul eliberat luni arată că nivelul investițiilor chineze în Statele Unite a început să scadă și înaintea izbucnirii pandemiei cauzate de noul coronavirus.

Stephen Orlins, președintele Comisiei Naționale pentru Relațiile SUA-China, unul din grupurile care au redactat raportul, a afirmat în prefața acestuia că ambele țări ar trebui să reziste tentației întoarcerii la un „naționalism economic” în eventualitatea unei recesiuni globale

Investițiile americane în China au crescut în 2019, ajungând la 14 miliarde de dolari, comparativ cu 13 miliarde în anul anterior, potrivit analizei. Î