Marea Britanie prelungește carantina cel puțin până la 1 iunie, potrivit AFP. Anunțul a fost făcut duminică seară de premierul Boris Johnson care a prezentat un plan gradual de relaxare a restricțiilor.

Boris JohnsonFoto: © No10 Crown Copyright / Eyevine / Profimedia

„Deși am înregistrat progrese în îndeplinirea unora dintre condițiile pe care le-am stabilit, nu le-am îndeplinit pe toate. Deci nu este momentul acum pentru a încheia carantina", instituită la sfârșitul lui martie, a spus Boris Johnson. El a precizat că oamenii trebuie să stea în continuare în casă în majoritatea timpului.

De luni, a spus premierul britanic, cei care nu pot lucra de acasă vor fi încurajaţi activ să meargă la serviciu, dar sunt sfătuiți să nu folosească tranportul public. De asemenea, de miercuri oamenii vor putea să facă sport oricât doresc în aer liber, cu condiţia să respecte regulile de distanţare socială. „Puteţi sta la soare în parcul dumneavoastră local, puteţi conduce în alte destinaţii, puteţi chiar să faceţi sport, cu condiţia să fie cu membrii propriei gospodării", a mai precizat Johnson.

Johnson a precizat că își propune o redeschidere a magazinelor și a școlilor la începutul lunii iunie, iar a barurilor și restaurantelor la începutul lunii iulie.

De asemenea, potrivit premierului britanic, măsura carantinei se va aplica și pentru persoanele care sosesc în Regat cu avionul.

Sistem de alertă în cinci trepte

Marea Britanie va lansa un sistem de alertă în cinci trepte care va clasifica nivelul de ameninţare reprezentat de noul coronavirus, a declarat Boris Johnson.

El a spus că nivelul al 5-lea este "cel mai grav" iar nivelul unu înseamnă că maladia COVID-19 "nu mai este prezentă" în ţară.

Johnson a afirmat că Marea Britanie a fost la nivelul al 4-lea în timpul perioadei de izolare şi că acum ar putea începe gradual să scadă până la nivelul al 3-lea, ceea ce înseamnă că unele părţi ale vieţii publice se pot redeschide.

Prim-ministrul a precizat că nivelul sistemului de alertă va fi determinat în primul rând de rata de infectare şi de numărul total al cazurilor confirmate de coronavirus.

"Nivelul alertei COVID ne va spune cât de duri trebuie să fim în măsurile noastre de distanţare socială - cu cât mai scăzut este nivelul, cu atât mai puţine vor fi măsurile. Cu cât mai ridicat nivelul, cu atât mai duri şi mai stricţi va trebui să fim", a spus Boris Johnson.