​Pe măsură ce guvernele relaxează măsurile de prevenire a răspândirii cornavirusului, purtatul măștii de protecție devine o măsură din ce în ce mai recomandată, dar o societate în care oamenii își ascund fețele va avea probleme de criminalitate, securitate și interacțiune socială, arată CNN.

ChinaFoto: Profimedia Images

„Principala problemă este volumul uriaș de oameni care își acoperă brusc fețele”, a declarat Francis Dodsworth, lector principal în criminologie la Universitatea Kingston, lângă Londra. "Această situație ar putea crea oportunități pentru persoanele care doresc să-și acopere fața din motive incorecte. Ei vor putea acum să facă acest lucru fără să trezească suspiciuni."

Un incident a avut loc în Spania, unde ministerul de interne a anunțat luna trecută că a arestat un terorist ISIS care se ascundea în orașul Almeria, de când fugise din Siria. Instituția a spus că acesta și-a adaptat comportamentul din cauza pandemiei, care abia începea, și că a purtat „întotdeauna o mască pentru a evita să fie detectat”.

Experții au spus că purtarea măștilor în masă ar putea complica și investigarea infracțiunilor, pentru că recunoașterea facială devine o parte din ce în ce mai importantă în urmărirea infractorilor. În timp ce ființele umane sunt foarte bune în recunoașterea fețelor cunoscute și algoritmii de recunoaștere facială s-au îmbunătățit la identificarea tiparelor, măștile creează noi bătăi de cap.

„Mulți martori iscă deja probleme”, a spus Dodsworth. „Când un grup de oameni este martor la aceeași crimă, o persoană va vedea pe cineva cu mustață și pălărie, în timp ce o alta va vedea pe cineva cu barbă și ochelari de soare.”

Filmările camerelor de supraveghere sunt uneori singura dovadă dintr-o anchetă, a declarat Eilidh Noyes, lector în psihologie cognitivă la Universitatea Huddersfield din nordul Angliei. "Momentan nu știm exact cum vor afecta măștile faciale precizia identificării feței umane sau a algoritmului", a spus ea.

O firmă chineză a susținut deja că a dezvoltat un software care poate identifica oamenii, chiar dacă poartă măști. Cu toate acestea, experții consideră că este încă mult până la folosirea acestuia. Acoperirea fețelor creează și alte probleme în aplicarea legii, în special atunci când vine vorba despre stabilirea unui comportament suspect.

Anul trecut, în Hong Kong și Franța au fost adoptate legi care au făcut ilegală acoperirea feței în timpul unui protest. Acum, poliția va trebui să privească altfel motivațiile oamenilor de a-și acoperi fețele, a spus Dodsworth. Dintre toate măsurile de prevenire a Covid, acoperirea în masă a fețelor este printre cele mai dramatice. Măștile nu sunt obligatorii în majoritatea țărilor occidentale, pe fondul temerilor cu privire la problemele legate de drepturile omului și confidențialitate.

"Oamenilor li se cere să fie pe cont propriu și li se sugerează că ar trebui să poarte măști. În mod normal, dacă mergi pe cont propriu și ai văzut pe cineva cu o mască, s-ar putea să îl eviti. Dar acum este mai puțin clar când și dacă ar trebui să vă fie frică", a spus Dodsworth. Faptul că purtatul măștii poate fi exploatat de infractori ar putea pune sub presiune cetățenii care respectă legea.

Indiferent dacă cineva dorește să facă rău sau nu, faptul că nu i se poate vedea chipul ascunde indicii emoționale cruciale pe care oamenii se bazează pentru supraviețuire. "Când vezi un chip, faci două lucruri simultan. Încerci să-l recunoști și încerci să îi citești emoțiile", a spus Noyes. "Recunoașterea emoției este importantă dintr-o perspectivă evolutivă, deoarece ne ajută să măsurăm amenințările și poate facilita, de asemenea, interacțiuni sociale pozitive. Acest lucru este valabil atât pentru persoanele pe care le cunoaștem, cât și pentru cele pe care nu le-am întâlnit niciodată."

Purtarea măștii va afecta inevitabil modul în care oamenii interacționează și ar putea duce la creșterea tensiunilor între membrii societății, cu implicații asupra securității personale. "Din motive de supraviețuire, trebuie să știți care sunt intențiile cuiva atunci când îi întâlniți. Nefiind capabil să faceți asta cu ușurință, veți deveni mai precaut și defensiv, ceea ce, în unele cazuri, poate duce, din păcate, la confruntări violente", a spus Ian H. Robertson, profesor de psihologie la Trinity College Dublin. În mod clar, orice mișcare către o societate fără chip va fi o provocare uriașă pentru națiunile occidentale. Așa cum spunea Dodsworth, „inițial putem deveni extrem de neîncrezători unul față de celălalt”. „Nu ne este familiar din punct de vedere cultural și s-ar putea să ne adaptăm evitându-ne unii pe alții”. Kate Gray, de la Universitatea Reading, care este specializată în procesarea emoțiilor, a spus că, probabil, oamenii se vor adapta rapid. „Cred că ne vom obișnui destul de repede să luăm semne sociale și emoționale de la voce sau limbaj corporal”, a spus ea.

Sursa: MEDIAFAX,CNN