​ANALIZĂ

Pandemia de coronavirus și marea ofensivă a Chinei împotriva Occidentului

de Cătălin Gomboș     HotNews.ro
Duminică, 10 mai 2020, 12:00 Actualitate | Internaţional


Medici militari din Wuhan, China
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/ Profimedia
China nu este acuzată doar că a încercat să ascundă date legate de epidemia de coronavirus, ci și că a răspândit informații false și a purtat campanii de dezinformare. Beijingul ar încerca – la fel ca și Rusia și Iranul – să profite de pandemie pentru a-și atinge anumite obiective politice și pentru a destabiliza Occidentul.

Info pe scurt:
 • Conducerea de la Beijing a știut încă de pe 14 ianuarie că se confruntă cu o pandemie, dar a întârziat șase zile până să anunțe și populația – iar acele șase zile au fost în perioada în care începeau marile deplasări de oameni prilejuite de Anul Nou Chinezesc, ceea ce a facilitat răspândirea coronavirusului.
 • Mass- media pro-Kremlin poartă o adevărată campanie de apărare a Chinei. Unul din narative este că autoritățile de la Beijing ar fi victime ale dezinformării exact cum a fost Rusia când a fost acuzată, pe nedrept, de implicare în alegerile prezidențiale americane și de tentativa de asasinare, în Marea Britanie, a fostului agent GRU Serghei Skripal.
 • Rusia își coordonează campania de dezinformare cu China și Iranul, potrivit unui document intern UE care leagă această dezinformare de eforturile celor trei țări de a submina încrederea populației în guvernele occidentale și de a obține, totodată, ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei, Iranului, Siriei și Venezuelei.
 • Deși într-o măsură mai mică, China este, la rândul ei, victimă a dezinformării: în oglindă cu teoria că noul coronavirus ar fi o armă biologică americană, circulă și cea că ar fi fost creat într-un laborator din Wuhan sau că ar fi scăpat de acolo. Ipoteza că virusul a fost creat a fost respinsă de oamenii de știință.
 • Ofensiva de imagine și retorica agresivă a așa-numiților „războinici-lupi”. Aceasta constă în acordarea de ajutoare și vânzarea de echipamente medicale și farmaceutice către țări afectate de pandemia de coronavirus.

Nu mai țin exact minte când am citit prima oară despre apariția unei pneumonii ciudate în Wuhan, însă îmi amintesc că, inițial, am zis să mai aștept un pic înainte de a scrie ceva. Oricum, în primele zile din ianuarie cel mai important subiect a fost uciderea lui Qassem Suleimani într-un bombardament american la Bagdad și în contextul acela părea prea puțin important faptul că undeva în China câțiva oameni s-au îmbolnăvit.

În plus, știri cu privire la diferite alerte de sănătate apar cu regularitate și, de multe ori, maladiile par mai serioase decât o pneumonie. Doar anul trecut, tot în China s-au înregistrat cazuri de ciumă bubonică, Republica Democratică Congo s-a confruntat cu a doua cea mai severă epidemie de ebola din istorie, care continuă și astăzi, iar Yemenul cu o epidemie de holeră – și acestea sunt doar exemplele pe care mi le-am amintit imediat; cu siguranță că există și altele.

Focarul de penumonie din Wuhan nici nu se compara cu acestea și chiar și atunci când am redactat prima știre – în cazul acesta știu data, 9 ianuarie – era vorba doar de câteva zeci de bolnavi; primul deces a fost confirmat de China cu o zi mai târziu, pe 10 ianuarie.

Problema e că situația era mult mai gravă decât spuneau autoritățile chineze și statisticile publicate de acestea.

Omisiunile Beijingului și explozia pandemiei în Occident
O investigație Associated Press arată că încă de la începutul lunii ianuarie au fost sute de internări în spitale din întreaga Chină, însă cumva (neglijență? comandă politică?) nu au fost contabilizate și înregistrate ca fiind infecții cu noul coronavirus.

Pe 14 ianuarie conducerea de la Beijing a știut că se confruntă cu o pandemie, dar a întârziat șase zile până să anunțe și populația – iar acele șase zile au fost în perioada în care începeau marile deplasări de oameni prilejuite de Anul Nou Chinezesc, ceea ce a facilitat răspândirea coronavirusului.

Autoritățile chineze au făcut însă și alte eforturi pentru a suprima/întârzia informații despre pandemie: pe 3 ianuarie au forțat un medic care avertizase cu privire la severitatea epidemiei să spună că a răspândit informații false.

Medicul a fost ucis ulterior de Covid-19 și a devenit erou național. Beijingul a tergiversat misiuni ale Organizației Mondiale a Sănătății (substratul ținând de campania de subminare a Taiwanului pentru a obține nerecunoașterea acestuia de cât mai multe țări și organizații), și a refuzat oferta de ajutor a cercetătorilor americani.

Mai mult, potrivit unui raport recent al Departamentului american pentru Securitate Națională (Homeland Security), China și-a redus exporturile și și-a mărit importurile de produse medicale și farmaceutice, înainte să notifice OMS-ul cu privire la pandemie.

Raportul a fost comentat de secretarul de stat Mike Pompeo, care împreună cu președintele Trump acuză tot mai vocal China că a ascuns severitatea pandemiei în faza inițială a acesteia. Corolarul e că din cauza faptului că Beijingul a mințit, Washingtonul nu a știut ce-l așteaptă, pentru că altfel lua măsuri.

Washingtonul e cel mai vehement acuzator al Chinei, dar nu și primul. La sfârșitul lui martie, presa britanică a scris că guvernul Johnson este furios pe China pentru că ar fi mințit cu privire la numărul de victime Covid-19, care ar fi în realitate de până la 40 de ori mai mare.

Presa franceză și președintele Emmanuel Macron au început să vorbească despre faptul că Beijingul a mințit în aprilie. China nu este, însă, acuzată doar că a încercat să ascundă informații, ci și că a răspândit informații false și a purtat campanii de dezinformare.

Beijingul ar încerca – la fel ca și Rusia și Iranul – să profite de pandemie pentru a-și atinge anumite obiective politice și pentru a submina și destabiliza Occidentul.

De la criza refugiaților și alegerile din SUA la pandemie: dezinformarea ca armă împotriva Occidentului
Mass-media pro-Kremlin poartă o adevărată campanie de apărare a Chinei, în contextul intensificării acuzațiilor occidentale, observa în urmă cu câteva zile, „EU vs. Disinformation”, un program lansat de Serviciul European de Acțiune Externă în 2015 pentru a combate dezinformările Rusiei. Campania constă dintr-un amestec de știri false și informații pro-Beijing și a fost lansată după o întâlnire ruso-chineză la nivel înalt în aprilie.

Dmitri Kiseliov, trompeta favorită a Kremlinului, a avut grijă să amintească și de temele importante pentru ruși – în viziunea sa, China ar fi acum o victimă a dezinformării exact cum a fost Rusia când a fost acuzată, pe nedrept, de implicare în alegerile prezidențiale americane și de tentativa de asasinare, în Marea Britanie, a fostului agent GRU Serghei Skripal.

Este vorba, evident, de minciuni, întrucât în ambele cazuri implicarea Rusiei a fost probată în mod clar. Încă dinainte de ofensiva mediatică pro-Beijing a Rusiei, Uniunea Europeană a atras în repetate rânduri atenția cu privire la eforturile unor terți de a dezinforma.

Metodele sunt similare cu cele folosite anterior, în contextul războiului din Ucraina, în timpul campaniilor electorale din Statele Unite și unele țări europene, pe fondul crizei refugiaților sau al campaniei pentru Brexit. Se merge pe narațiuni alternative, dezinformări, fake-news diseminate prin intermediul rețelelor de socializare și lansate atât de canale asumate, cum e mass-media asociată Kremlinului, cât și de tot felul de pagini de internet care pretind că informează.

Viteza de răspândire a dezinformărilor este semnificativă: un ONG care monitorizează procesul din luna februarie, a constatat că doar pe Facebook știrile false dintr-un eșantion care a fost urmărit au fost distribuite de 1,7 milioane de ori și citite de 117 milioane de ori.

Rusia își coordonează campania de dezinformare cu China și Iranul, potrivit unui document intern UE care leagă această dezinformare de eforturile celor trei țări de a submina încrederea populației în guvernele occidentale și de a obține, totodată, ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei, Iranului, Siriei și Venezuelei.

Știrile false și dezinformările au o serie de teme predilecte: noul coronavirus ar fi o armă creată în laborator de Statele Unite pentru a-și distruge adversarii, Rusia, Iranul și China ar fi mult mai eficiente în lupta împotriva pandemiei, coronavirusul reprezintă un instrument pentru a submina democrația și a instaura tirania, pandemia a dus la colapsul spațiului Schengen, Italia a fost atât de puternic afectată de pandemie din cauza campaniilor de vaccinare anti-gripală și anti-meningită, Marea Britanie respinge rețelele 5G din cauza coronavirusului (aici se vede clar interesul Chinei, care vrea contracte pentru rețelele 5G, dar a fost acuzată că le-ar folosi pentru a spiona), Bill Gates, George Soros, CIA, statul profund/paralel (deep state) au o legătură cu pandemia etc., etc., etc.

Și, desigur, că noul coronavirus nu este periculos, un fals răspândit și cu ajutorul a numeroși lideri care, inițial, nu au luat pandemia în serios (Donald Trump, Boris Johnson, Jair Bolsonaro și alții); probabil că de aici pleacă și speculațiile că, de fapt, rata mortalității ar fi mult mai mică pentru că majoritatea celor uciși de Covid-19 sufereau de boli din cauza cărora, oricum, ar fi murit.

Această teorie o contrazice pe cea potrivit căreia bilanțul pandemiei ar fi mai mare decât cel prezentat de autoritățile din diferite țări care, spre deosebire de prima, se bazează pe date statistice și compararea ratelor mortalității generale în diferiți ani.

Dezinformările și teoriile conspirației își găsesc destul de ușor un teren fertil: tendința de a le îmbrățișa (care, oricum, s-a amplificat la nivel global în anii culturii tabloide și ai internetului) este mai mare în perioade excepționale.

La fel s-a întâmplat, de pildă, în secolul al XIX-lea când a avut loc un val de așa-numite „revolte ale holerei”, în condițiile în care oamenii, la fel ca și acum, erau nemulțumiți de măsurile de carantină, refuzau să creadă în severitatea epidemiei și își imaginau conspirații ale guvernelor.

Coronavirusul și disputele dintre Statele Unite și China
China nu este doar generator de fake-news și dezinformări; într-o măsură mai mică este și vizată de acestea. În oglindă cu teoria că noul coronavirus ar fi o armă biologică americană, circulă și cea că ar fi fost creat într-un laborator din Wuhan sau că ar fi scăpat de acolo.

Ipoteza că virusul a fost creat a fost respinsă de oamenii de știință, iar la cât de intens a fost și este analizat coronavirusul de laboratoare din întreaga lume, cu siguranță că s-ar fi văzut dacă era rezultatul unor manipulări genetice. În plus, coronavirusurile sunt relativ comune în regnul animal și se cunosc șapte care infectează și omul, dintre care trei – SARS, MERS și cel de acum – pot provoca afecțiuni severe.

Există aici și un argument care ține de logică: în competiția dintre marile puteri, nimeni nu și-ar permite să recurgă la o armă de distrugere în masă, nucleară, biologică sau chimică, întrucât asta ar duce cu siguranță la represalii rapide.

Cea de-a doua ipoteză, că noul coronavirus, apărut pe cale naturală, a scăpat din Institutul de Virusologie din Wuhan, care studiază boli infecțioase, inclusiv coronavirusuri, a fost luată în calcul chiar și de guvernul britanic și evocată de administrația de la Washington, însă oamenii de știință spun că și acest scenariu este foarte puțin probabil.

Înăsprirea retoricii americane față de China este cu siguranță și un răspuns la omisiunile și dezinformările Beijingului în contextul crizei coronavirusului. E posibil să avem de-a face și cu o tentativă a lui Donald Trump de a pasa responsabilitatea, în condițiile în care Statele Unite sunt, de departe, țara cea mai lovită de pandemie, iar modul în care a înțeles să răspundă administrația acestei crize a fost intens criticat; Donald Trump nu este cunoscut ca un lider care își asumă responsabilitatea atunci când ceva merge rău ci, din contră, de obicei caută să o paseze și să îi învinovățească pe alții.

Dincolo de aceste aspecte, nu trebuie uitat că, la momentul apariției coronavirusului, relațiile dintre Statele Unite și China erau deja marcate de numeroase tensiuni. Președintele Barrack Obama a fost cel care a anunțat faimoasa „pivotare” către Asia a atenției americane – concentrarea resurselor în acea regiune pentru a ține în frâu tendințele expansioniste ale Chinei.

Acestea s-au intensificat constant de-a lungul anilor, în pofida „pivotării”, și se văd pe mai multe planuri – mișcările agresive în Marea Chinei de Sud, planurile de extindere a influenței economice prin intermediul inițiativei „Centura și Drumul” care ar trebui să creeze o sferă de influență economică până în Europa, eforturile de a obține o cât mai mare cotă din piața 5G etc.

Sprijinul chinez pentru regimul de la Phenian, dar și cel american pentru Taiwan, reprezintă alți factori de tensiune și de iritare reciprocă, cum a fost de altfel, ceva mai recent, și susținerea manifestată în SUA față de manifestanții pro-democrație din Hong Kong. Cea mai intensă dispută dintre Washington și Beijing a avut loc, însă, în zona economică, unde președintele Donald Trump a lansat în 2018 un război comercial impunând, succesiv, tarife vamale pe tot mai multe mărfuri importate din China.

Argumentele lui Trump nu sunt lipsite de sens și se bazează pe doi factori principali: furtul de tehnologie practicat la scară largă de China, care apoi vinde produse similare la prețuri mult mai mici, și deficitul comercial în creștere generat de inundarea pieței americane cu mărfuri chinezești ieftine.

China părea să cedeze la presiunile americane, iar în luna ianuarie a fost anunțat un acord comercial între cele două părți. La începutul lui mai, însă, Donald Trump a amenințat cu o nouă rundă de tarife, de data aceasta ca represalii la modul în care China a abordat criza coronavirusului.

Războinicii-lupi: bumerangul care s-ar putea întoarce împotriva ChineiEchipamente medicale aduse din China în Canada, cu un avion Antonov. FOTO: Canadian press via Profimedia Images


Dincolo de dezinformări și mușamalizări, China a mai recurs la două arme: o ofensivă de imagine și retorica agresivă a așa-numiților „războinici-lupi”. Ofensiva de imagine a constat în acordarea de ajutoare și vânzarea de echipamente medicale și farmaceutice către țări afectate de pandemia de coronavirus.

La fiecare transport, diplomații chinezi au insistat să se facă o cât mai mare publicitate – trecând, evident, sub tăcere faptul că, uneori, destinatarii nu aveau ce să facă cu produsele chinezești care erau defecte și ineficiente, cum a fost de pildă cazul a sute de mii de măști retrase de autoritățile olandeze.

„Războinicii-lupi”, numiți așa după personajul unui film popular în care eroul chinez se luptă cu bandiți americani, sunt noua generație de diplomați și comentatori chinezi, care răspund foarte dur, cu contra-acuzații, la orice afirmație care infirmă narațiunea Beijingului. Tacticile „războinicilor-lupi” merg până la tentative de intimidare în Europa, atât la nivelul statelor membre UE cât și la Bruxelles, calculul Beijingului fiind că europenii au mai mare nevoie de China, mai ales în contextul relansării post-pandemie, decât invers.

Acțiunile Beijingului ar putea, însă, să se întoarcă împotriva sa. Pe de-o parte este dorința exprimată în cadrul cabinetului britanic de a trage China la răspundere. Pe de altă parte, devine tot mai clar cât de periculoasă e dependența economică față de China, iar Statele Unite au decis deja să accelereze planuri mai vechi de eliminare a Chinei din lanțuri de fabricare și distribuție a unor produse strategice, inclusiv prin mutarea fabricilor în țări prietene și aliate.

În sfârșit, nu trebuie neglijat faptul că în aceste luni publicului occidental i s-a reamintit frecvent ce este China dincolo de imaginea pe care se zbate să o arate lumii: un stat autoritar obsedat să își controleze cetățenii în aceeași măsură în care caută să controleze informația, o putere care nu ezită să recurgă la dezinformare și să fie agresivă pentru a-și asigura supremația.

Este de văzut în ce măsură politicienii care pun pe primul loc interesele economice vor fi capabili să explice publicului că acestea justifică ignorarea celorlalte realități legate de China. Până la urmă, după cum observa într-un editorial directorul executiv al celui mai mare grup media din UE, Mathias Döpfner, este vorba de două sisteme care privesc complet diferit individul și drepturile sale: democrația și dictatura.

Iar într-o astfel de paradigmă, indiferent care ar fi neînțelegerile dintre ele, Europa și Statele Unite sunt aliați naturali, în timp ce China nu poate fi mai mult decât un partener economic – dar nu unul care dictează condițiile.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

22514 vizualizari

 • +19 (57 voturi)    
  Bingo! (Duminică, 10 mai 2020, 13:04)

  gamma [utilizator]

  "Nu mai țin exact minte când am citit prima oară despre apariția unei pneumonii ciudate în Wuhan, însă îmi amintesc că, inițial, am zis să mai aștept un pic înainte de a scrie ceva ." Cuvantul cheie - astept

  Cu un singur mort , un virus identificat de-abia pe 7 ianuarie si fara glob de sticla prevestitor era cam exagerat sa se aplice carantina , nu-i asa ? Avem europeni care n-o aplica nici cu 3000 de morti si sunt laudati pentru asta ( inca )
  • -2 (52 voturi)    
   china... (Duminică, 10 mai 2020, 14:01)

   aero [utilizator] i-a raspuns lui gamma

   trebuie sa plateasca pentru ce au facut omeniriii. Acesti noi nazisti care in goana lor dupa cucerirea de noi piete de desfacere nu s-au dat in laturi de la crime impotriva umanitatii.pentru ca asta reprezinta noul virus. In rest - sanatate lor - vand prostilor miliarde de masti, ne invata ca masca e mai buna ca batista, de ce sa ai maniere cand poti fisclav...si bravo celor cu 3000 de morti pentru ca nu au uitat sa traiasca cum vor ei, nu cum vor "chinejii"… oricum in Ro mor zilnic 8-900 oameni fara covid..
   • -3 (45 voturi)    
    draga aero baiatule (Duminică, 10 mai 2020, 15:11)

    nicoR [utilizator] i-a raspuns lui aero

    cred ca ti-ar face bine o vizita la un psihiatru ... (ca sa-ti versi toate nemultumirile / nereusitele ..)
   • +11 (25 voturi)    
    Am impresia (Duminică, 10 mai 2020, 15:20)

    gamma [utilizator] i-a raspuns lui aero

    Ca pe unii virusul asta i-a cam prins cu pantalonii in vine desi pericolul era cunoscut de mult.
    Noiembrie 2018
    https://edition.cnn.com/2017/04/07/health/flu-pandemic-sanjay-gupta/index.html

    Mai stiu cateva pericole cunoscute .
    • +6 (18 voturi)    
     lipsa transparenta (Duminică, 10 mai 2020, 19:49)

     Gica Georgescu [anonim] i-a raspuns lui gamma

     Epidemia din China a inceput sa fie mediatizata abia dupa aparitia cazului din Coreea de Sud pe 22 ianuarie. Pana atunci nu s-a discutat de acest subiect, in mare parte din cauza cenzurii practicate de statului chinez si a lipsei de transparenta. Nimeni nu stie exact situatia reala din China din cauza ca nu le este permis accesul jurnalistilor iar cetatenii chinezi nu iau in calcul sa devina whistleblower de teama ca isi vor pierde rating-ul social si vor fi retrogradati.
     • -1 (7 voturi)    
      Relevanta (Luni, 11 mai 2020, 8:03)

      gamma [utilizator] i-a raspuns lui Gica Georgescu

      Este doar OMS . Notificata in Dec la final a urmarit pas cu pas pasii verificati (nu suspiciunile , stiinta nu merge cu suspiciuni ) . Din pacate pentru a verifica transmisia intracomunitara trebuie sa ai transmisie intracomunitara :( . Aici doar un politic foarte prudent , care ar fi gresit de 9 ori din 10 ar fi oprit boala - este SF de vreme ce majoritatea statelor o ignora si azi .
  • +8 (16 voturi)    
   Verificati "time-lineul" (Duminică, 10 mai 2020, 17:37)

   Dianora [utilizator] i-a raspuns lui gamma

   Primele cazuri internate in Wuhan, cu sindrom respirator acut au aparut in decembrie 2019, cum relatau pe retelele sociale doctorii care ii tratau, ca de ex. celebrul doctor Le care a si murit infectat. Deci epidemia incepuse cu cel putin doua saptamani inainte.
   • +3 (9 voturi)    
    Mere cu mere (Luni, 11 mai 2020, 7:56)

    gamma [utilizator] i-a raspuns lui Dianora

    Asa a avut si Italia niste internari cu pneumonii ciudate prin octombrie noiembrie , fara virus identificat , fara morti . Era cazul de inchis granitele si declansat alerta de pandemie ?
 • +31 (47 voturi)    
  Chestia cu relocarea în afara Chinei a unor (Duminică, 10 mai 2020, 14:24)

  Raoke [utilizator]

  sectoare sensibile este binevenită. Prea se fabrică tot în China, ceea ce nu-i bine deloc pentru Occident.
  • -12 (42 voturi)    
   lol (Duminică, 10 mai 2020, 16:21)

   Georgiana1995 [utilizator] i-a raspuns lui Raoke

   ba e f bine,vrei să coste un telefon vre-o 10 mii de euro ? Că la ieuropa e cu taxe e cu drepturi e cu salarii si cu asigurari sociale etc,care se reflecta in produsul finit. ORICE se fabrica in CHINA pentru ca este ieftin si pentru "ca consumerism" :) Vrei exp[erimentul ăsta ? Nu o să mai îţi permiţi nimic,doar nişte mâncare,eventual orez :) Nu o mai ardeţi voi revoluţionari aşa,ca 90% din ce aveţi în casă şi pe voi e din China,sau cel puţin componente,ieftine
   • +8 (24 voturi)    
    hehe (Duminică, 10 mai 2020, 19:01)

    transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui Georgiana1995

    De ce rusnacii nu nimeriti niciodata "Europa" si miereu va iese ieuropa, cu akshent de Balti? E o treaba de exercitiu sau nu aveti in rusa sunetul E curat?
    • +3 (5 voturi)    
     lol (Luni, 11 mai 2020, 12:27)

     Georgiana1995 [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

     era ironic...e complicat pt tine astea,lasă-aşa,sunt rusnak :)
   • +10 (18 voturi)    
    si asa au ridicat preturile chinezii (Duminică, 10 mai 2020, 19:55)

    Gica Georgescu [anonim] i-a raspuns lui Georgiana1995

    Uita-te la marcile de telefoane care s-au lansat marci low cost, Xiaomi a fost telefonul saracului la inceput, la fel si alte marci chinezesti care acum joaca in zona de nisa cu modele de telefoane care depasesc 1000 eur.
    E destul de clar unde ajungem daca ii lasam pe chinezi sa acapareze piata, preturile vor fi tot mari intr-un final, deci e nevoie de diversitate si de o piata concurentiala. Faptul ca 3 sferturi din telefoanele de pe piata sunt marci chinezesti nu este un lucru bun, toate sunt sub controlul PCC.
    • -9 (17 voturi)    
     meh (Duminică, 10 mai 2020, 21:41)

     Georgiana1995 [utilizator] i-a raspuns lui Gica Georgescu

     Dar tot ieftine sunt în comparaţie cu ce-ar fi dacă s-ar produce în EU. Toate marile corporaţii au fabrici acolo,total sau parţial. Că ne dăm noi cu părerea pe-aici, e degeaba. Companiile lucrează cu numere,profit. Deocamdată profitul vine dacă produc în China. Mai pe viitor POATE se va schimba ceva. Deocamdată CHINA rulez pentru că e ieftin
   • +7 (17 voturi)    
    Inainte de China totul se facea local (Duminică, 10 mai 2020, 20:09)

    Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui Georgiana1995

    Asa ca nu e imposibil. Doar o reasezare a economiei. Nu o sa-ti mai cumperi 10 perechi de gumari chinezesti ieftini si de proasta calitate, doar una si buna!!!
    • -7 (15 voturi)    
     da (Duminică, 10 mai 2020, 21:38)

     Georgiana1995 [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

     înainte. acum e acum. nu se va mai reveni la ce a fost odată,independenţă industrială. Oricum ar fi.
     • +9 (13 voturi)    
      Profita prea putini (Duminică, 10 mai 2020, 21:55)

      Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui Georgiana1995

      De productia din China. Si aia care profita iti vand tie gumarii de 2$ la 50$.
      • +2 (8 voturi)    
       da (Duminică, 10 mai 2020, 22:11)

       Georgiana1995 [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

       asta e greedy corporations policy,ăsta e sistemu,pe spatele la producătorul ăla trăiesc alte 50,corporatişti,brokeri,comisioane,retail,secretare,etc. Bine-ar fi să cumpărăm măcar de la un producător cu maxim 1-2 intermediari,dar nah,din păcate nu facem noi legile,aşa a evoluat societatea asta capitalistă.Adevăru că se fac bani din nimic,numai din comisioane pe nişte preţuri umflate artificial
    • 0 (12 voturi)    
     posted with (Duminică, 10 mai 2020, 21:38)

     Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

     "my iphone" or "my ipad"? Made in china, of course.

     Sa inteleg ca telefonul tau este o chinezarie de proasta calitate?
     • +4 (12 voturi)    
      Laptop made in Taiwan (Duminică, 10 mai 2020, 21:54)

      Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

      Nu am porcarii facute de chineji in casa.
      • +4 (8 voturi)    
       ba ai (Duminică, 10 mai 2020, 22:13)

       Georgiana1995 [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

       lol ,ai sigur,componente,rami făcuţi în china,prin casă ai televizor sau aparatură cu componente made in china,chip-urile din telefon,ecranul,multe :)
      • +5 (7 voturi)    
       yeah, right (Duminică, 10 mai 2020, 22:45)

       Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

       Telefonul tot Taiwan? Ca de el te-am intrebat. Toalele? Electronice/electrocasnice? x% din piesele masinii?

       Mai minte omu', dar tu o dai in penibil. Bine, asta e nivelul, ca l-am mai remarcat.
   • +7 (17 voturi)    
    Tovarasa (Duminică, 10 mai 2020, 20:41)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui Georgiana1995

    Daca ti-e asa de grija de China: fa un drum, punem noi banii de bilet.
  • +4 (6 voturi)    
   Da, ar fi bine sa se relocheze productia (Luni, 11 mai 2020, 1:38)

   Rational1 [utilizator] i-a raspuns lui Raoke

   Am realizat acum ca depindem de China pentru produse medicale. Dar de fapt dependenta e mult mai ampla: aproape toate produsele electrice si electronice, multe confectii si multi pantofi sport sunt produsi in China sau au macar o component facuta acolo.
   Din pacate lanturile de aprovizionare din "satul global" au fost gandite urmarind cel mai mic cost de productie si cel mai mare profit. Sunt documentare realizate de multe televiziuni care arata conditiile mizere si cvasi-sclavagiste din multe fabrici din China, unde se lucreaza cu copii, in medii toxice, in mizerie si pe salarii infima. Din pacate atat brandurile "occidentale" de care suntem atat de mandri, dar si noi, utilizatorii finali, inchidem ochii la acestea in favoarea pretului mic.
   Ca relocarea sa poata functiona ar trebui ca oamenii si guvernele (care sunt mobilizate acum de bogatasii fiecarei tari) sa isi schimbe modul de a gandi. Aceasta, in societatea de consum in care traim, e imposibil! Oamenii de afaceri sunt motivati de profit, de veniturile lor care sunt in directa relatie cu acest profit. Iar noi, oamenii de rand, suntem dornici sa avem o viata cat mai buna, cat mai usoara.
   In concluzie, actuala stare de fapt ni se datoreaza in mare masura! Iar o schimbare de amploare a modului de a face afaceri nu va fi determinata doar de aceasta pandemie.
   Ma uit inclusiv la masurile anuntate de iesire din criza: quantitative easing, adica bani multi pe piata. Nimeni nu se mai gandeste la un program economic precum New Deal, la programe majore de investitii publice care sa angajeze somerii. Aceasta pentru ca somerii de azi din occident nu mai sunt dispusi la aceleasi eforturi ca cei din perioada interbelica. Cum spunea mai deunazi un fermier german: nu angajeaza someri germani pentru recoltarea sparanghelului deoarece dupa cateva zile se plang de dureri de spate. Nu: in cel mai bun caz vom face proiecte de investitii publice in care munca fizica va fi facuta de emigranti...
   • 0 (6 voturi)    
    stai linistit (Luni, 11 mai 2020, 9:55)

    hanu [utilizator] i-a raspuns lui Rational1

    va continua ca pana inainte de virus pana efectiv pushka sistemul. Au scapat de sub control capitalismul neoliberal globalist, finantza si specula.
    QE: cat de departe se poate merge? vom vedea. Cred ca destul de departe, tinand cont ca daca li se mareste cu rata inflatiei, populatia crede ca i-a crescut salariul, asta e nivelul de cetatenie de care vorbim :)
 • -18 (38 voturi)    
  rofl (Duminică, 10 mai 2020, 14:24)

  Georgiana1995 [utilizator]

  ce trompete avem prin românica :)
  • +5 (15 voturi)    
   te-ai uitat in oglinda si ai tras concluzia? (Duminică, 10 mai 2020, 19:23)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Georgiana1995

   Ca esti trompeta?
 • -6 (36 voturi)    
  Trebuie tras din toate pozitiile (Duminică, 10 mai 2020, 14:26)

  adi_69 [utilizator]

  pentru a devia atentia de la o stare de fapt: China nu e in primele10 tari afectate de COVID 19!
  • +6 (20 voturi)    
   Dupa datele OFICIALE asa este, fara indoiala (Duminică, 10 mai 2020, 16:33)

   Mica Sirena careia i-a tras-o Vasile Roaita [utilizator] i-a raspuns lui adi_69

   Problema e ca in orice stat datele OFICIALE difera de cele REALE. Mai mult sau mai putin.
  • +4 (4 voturi)    
   de unde stii care este impactul economic (Luni, 11 mai 2020, 13:48)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui adi_69

   Numai din numaratoarea inexacta a persoanelor infectate si a celor decedate nu poti sa tragi o concluzie.

   Vine acum si caderea economica.
   Daca USA si tarile occidentale vor alege sa penalizeze China atunci sa te tii...

   Masina chinezeasca lucreaza bina la propaganda dar cred ca situatiunea este cotoiasa acolo...
 • +15 (21 voturi)    
  India, elefantul din sufragerie (Duminică, 10 mai 2020, 14:40)

  JohnR [utilizator]

  Ciudat cum India, cu o populatie comparabila cu China (aproape 1.4 miliarde) nu apare ca un jucator importat. Si presa din India acuza vehement China de ascunderea adevarului iar impactul asupra Indiei poare fii unul major.
  • -9 (19 voturi)    
   India are o problema (Duminică, 10 mai 2020, 16:33)

   John_Re [utilizator] i-a raspuns lui JohnR

   de cand i-au alungat pe britanici in 1947.

   Uk si americanii ii tot saboteaza de atunci.
   • +7 (15 voturi)    
    Nu chiar (Duminică, 10 mai 2020, 20:06)

    JohnR [utilizator] i-a raspuns lui John_Re

    Americanii sunt prieteni cu India. Vezi corporatii americane de top conduse de indieni si centrele lor imense din India, mai ales in domeniul IT. UK si EU in schimb au decis sa pompeze banii in China.
  • +5 (5 voturi)    
   pentru ca (Luni, 11 mai 2020, 0:02)

   g01an [utilizator] i-a raspuns lui JohnR

   india, momentan, nu reprezinta mare lucru. si este semnificativ mai saraca pe cap de locuitor. inca nu poate emite pretentii. desigur, situatia geopolitica se schimba si vor creste si ei accelerat... dar mai este mult pana departe.

   o parte din industrie se va orienta catre india si alte tari din indochina. din pacate de aici incolo lucrurile se complica datorita avansului tehnologic. automatizarea s-ar putea sa faca posibila manufacturarea de componente simple mai competitiv decat se poate obtine prin metode traditionale cu forta de munca ieftina. asta este principalul beneficiu pe care il prezinta industria chineza momentan. nu sunt sigur ce se va intampla, vom vedea...

   ar fi un lucru util daca india ar putea contrabalansa china in regiune, ar elimina unele tendinte. dar ca idee, si ei sunt la fel de impredictibili ca si chinezii, nu stiu cat de multa incredere li se va acorda.
 • +7 (31 voturi)    
  mi se pare aiurea (Duminică, 10 mai 2020, 15:10)

  Wheelwright [utilizator]

  slabiciunea Occidentului (mai ales a europenilor) cand e vorba sa fie mai fermi in relatia cu China.
  Inteleg ca nu il plac pe Tramp, ca ala se agata de atacul asupra Chinei pentru a scapa de critici, dar asta nu inseamna ca tot ce zice el sau administratia SUA e fals.
  China, in mai multe moduri a atacat intreaga lume cu o putere mai mare decat un razboi.
  Daca lumea e slaba si se inchina in fata Chinei, isi merita soarta.
  China trebuie sa plateasca economic pentru tot ce a facut si trebuie slabita in acest mod ca o mare putere mondiala, pentru ca e foarte periculoasa.
  As vrea ca si europenii sa aiba "oua" dupa aceasta criza si sa fie mai ferma.
  • +1 (3 voturi)    
   clasa de mijloc (Luni, 11 mai 2020, 9:57)

   hanu [utilizator] i-a raspuns lui Wheelwright

   a fost tradata, subtiata, si continua sa fie tradata si subtiata. Teoria asta mi se va confirma 100% daca se continua business as usual cu china si dupa revelion 2021.
 • -13 (25 voturi)    
  CHINA s-a SINUCIS (Duminică, 10 mai 2020, 16:12)

  antioculti [utilizator]

  Prin aceasta incercare de DISTRUGERE a Civilizatiei Europene prin arma de distrugere in masa COVID-19, "cel mai RAU ATAC de la Pearl Harbour incoace", care a fost o PROVOCARE la RAZBOI ce a determinat INTRAREA Americii in RAZBOI, CHINA va fi DISTRUSA chiar mai rau ca Japonia in 1945, armele de acum, inclusiv biologice, fiind mult mai perfectionate. Asa cum COVID-19 a ATACAT specific aria teritoriala a Europei si a coloniilor ei istorice si actuale (Canada etc), viitorul atac de RASPUNS al Civilizatiei Europene va viza tot o ARIE CIVILIZATIONALA : ASIA sau Asia-Pacific, poate si altele. Nu mai conteaza ce spune China totalitara, la ei oricum se minte paranoic, conteaza ce a FACUT si va PRIMI exact cu masura cu care a DAT.
 • +1 (23 voturi)    
  Trump e imprevizibil... (Duminică, 10 mai 2020, 16:50)

  Namaste [utilizator]

  China, nu.
  • +1 (29 voturi)    
   Ce vorbesti?! (Duminică, 10 mai 2020, 16:59)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui Namaste

   Tu compari China cu US? Au venit chinezii sa te scoata pe tine din lagarul nazist sau comunist? Au murit chinezii pentru europeni?
   Daca ar durea prostia...
   • +3 (13 voturi)    
    Heh (Duminică, 10 mai 2020, 17:33)

    gamma [utilizator] i-a raspuns lui Luk

    US au venit mai de voie mai de nevoie , a fost nevoie de japonezi pt asta . US post razboi a fost o bomboana pentru omenire , sarumana , desi nu m-au scos din lagar decat atunci cand a ruginit usa si a picat singura , in 89.
    De vre-o 15 ani insa au inceput sa aiba niste efecte dubioase asupra lumii si nici populatia lor nu cred ca apreciaza noua directie . China e china , multi indivizi obedienti , conducere centralizata . Clar un pericol mai ales daca devin instabili .
    • +3 (13 voturi)    
     Cetatene (Duminică, 10 mai 2020, 20:57)

     Luk [utilizator] i-a raspuns lui gamma

     1) Usa s-a subrezit din cauza US, nu singura. Daca n-ar fi existat US am fi fost in acelasi loc, in CAER si Pactul de la Varsovia. Ori dumneata crezi ca rusii au plecat de buna voie? :)))
     2) US a venit de doua ori in Europa, nu doar o data.
     3) Noi nu avem obrazul de ce face pe nebunii, nu avem rude care sa fi murit pentru nimeni din US. Ei au. Ne-au salvat de trei ori intr-un secol, merita mai mult respect decat vad pe aici.
     4) Efecte dubioase are stangismul asupra unor tari si continente, nu US asupra lumii.
     5) China isi exporta ideologia odata cu produsele.
     • 0 (8 voturi)    
      ”China își exportă ideologia odată cu produsele.” (Luni, 11 mai 2020, 0:42)

      Popeye_the_Sailor [utilizator] i-a raspuns lui Luk

      De unde ați scos gogomănia asta?
      • -2 (8 voturi)    
       Mai citeste si matale (Luni, 11 mai 2020, 8:28)

       Luk [utilizator] i-a raspuns lui Popeye_the_Sailor

       O sa intelegi. Nu sunt singurul care spune "gogomania" asta, fa bine si cauta.
       • -1 (5 voturi)    
        Am o pereche de tenisi (Luni, 11 mai 2020, 16:30)

        John M. [utilizator] i-a raspuns lui Luk

        din China. Diseara ii tai sa vedem unde e ascunsa "ideologia". De-aia vindeau ei marfa ieftina si buna deci...
        • 0 (6 voturi)    
         Ioane (Luni, 11 mai 2020, 17:15)

         Luk [utilizator] i-a raspuns lui John M.

         Nu-ti strica incaltarile, e pacat si nu stiu daca ai bani de altele. Cu nivelul asta de intelegere ma indoiesc ca abunda oportunitatile de angajare pe la tine.
       • +2 (2 voturi)    
        Aș zice ... (Marţi, 12 mai 2020, 22:05)

        Popeye_the_Sailor [utilizator] i-a raspuns lui Luk

        ... că America trebuia demult să fie comunistă la câte produse chinezești au importat. Cum e departe de așa ceva, cred că suntem în siguranță cu produsele lor atât timp cât ne convine raportul preț-calitate.
   • -1 (13 voturi)    
    Trump e una, China (Duminică, 10 mai 2020, 19:14)

    Namaste [utilizator] i-a raspuns lui Luk

    alta! China e deja mare, Trump vine cu lozinca megalomană "MAGA", cândva, Trump, imitandu-l pe V. Putin, s-a declarat "imprevizibil", acum se afla intr-o campanie electorală atroce, mai nou, SUA au aproximativ 30M șomeri înregistrați, China tocmai a redemarat economică, cu succes.Trump îi are pe Dr. Fauci, Dr. Brix... China are medicina tradițională chineză, funcționează!!!
   • -3 (11 voturi)    
    Trump e una, China (Duminică, 10 mai 2020, 19:14)

    Namaste [utilizator] i-a raspuns lui Luk

    alta! China e deja mare, Trump vine cu lozinca megalomană "MAGA", cândva, Trump, imitandu-l pe V. Putin, s-a declarat "imprevizibil", acum se afla intr-o campanie electorală atroce, mai nou, SUA au aproximativ 30M șomeri înregistrați, China tocmai a redemarat economică, cu succes.Trump îi are pe Dr. Fauci, Dr. Brix... China are medicina tradițională chineză, funcționează!!!
   • -3 (11 voturi)    
    Trump e una, China (Duminică, 10 mai 2020, 19:14)

    Namaste [utilizator] i-a raspuns lui Luk

    alta! China e deja mare, Trump vine cu lozinca megalomană "MAGA", cândva, Trump, imitandu-l pe V. Putin, s-a declarat "imprevizibil", acum se afla intr-o campanie electorală atroce, mai nou, SUA au aproximativ 30M șomeri înregistrați, China tocmai a redemarat economică, cu succes.Trump îi are pe Dr. Fauci, Dr. Brix... China are medicina tradițională chineză, funcționează!!!
    • -2 (4 voturi)    
     Medicina cinejilor (Duminică, 10 mai 2020, 23:04)

     Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui Namaste

     E rame uscate la Soare, date pron lut galben cu radacini de brusturi!!! Kkmk!!!
     • +5 (11 voturi)    
      Am vazut medicina traditionala (Luni, 11 mai 2020, 8:04)

      Luk [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

      Am vazut medicina traditionala chineza la lucru in Tienanmen. Au vindecat multi si foarte repede.
   • -4 (6 voturi)    
    Papa (Duminică, 10 mai 2020, 22:06)

    savatuf [utilizator] i-a raspuns lui Luk

    si cu gorbaciov , poate un pic germania, au contribuit restul au fost spectatori...
    • +2 (6 voturi)    
     Da, mah (Luni, 11 mai 2020, 9:37)

     Luk [utilizator] i-a raspuns lui savatuf

     URSS a fost artizanul si eroou principal. Asa este. US/Reagan n-au facut nimic, erau la masa.
     Trol mic ce esti tu :)))
 • +18 (26 voturi)    
  da, si cine a facut China mare? (Duminică, 10 mai 2020, 17:08)

  mike_the_hunter [utilizator]

  Nu cumva USA si UE, in cautare de profituri mari ? Nu le-a pasat ca in China conduce Partidul Comunist, un partid agresiv si criminal, ca toate partidele comuniste!
  Pe marii capitalisti i-a intersat numai multii lucratori ieftini ,care mananca lilieci si serpi .
  Excluderea Chinei din circuitul economic nu se va putea intampla repede ,dar trebuie facuta. Altfel urmarile vor fi grave...
 • +1 (9 voturi)    
  The first Country to Win against COVID-19 (Duminică, 10 mai 2020, 17:52)

  John_Re [utilizator]

  https://www.youtube.com/watch?time_continue=157&v=Iy_l3b5bTl8&feature=emb_logo
  • +2 (8 voturi)    
   :)) (Duminică, 10 mai 2020, 21:05)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui John_Re

   Tu vrei sa faca trolul chinezesc infarct? :))))
   • +4 (4 voturi)    
    adaugati si Vietnam (Duminică, 10 mai 2020, 22:06)

    John_Re [utilizator] i-a raspuns lui Luk

    288 total cazuri la o populatie de 95 milioane.
 • +2 (18 voturi)    
  Asocierea (Duminică, 10 mai 2020, 21:55)

  savatuf [utilizator]

  asta china , rusia , iran miroase a dezinformare si manipulare si miroase rau. Ca exista un razboi intre china si sua sau mai exact sua contra tuturor o cred si e evident , numai pt autorul articolului e vechea doctrina est contra vest si arabii dusmanii de serviciu. Domnule, UE nu mai exista si sua e in vrie ,,germania si israel in frunte ca intotdeauna si ceva tari asiatice...s -a dat hard reset la tot ce inseamna acorduri economice, probleme de mediu, energie etc....pe ce lume traiesti casca ochii bine in jur si vezi ce se intampla si lasa vrajeala si manipularea , ce a fost nu v-a mai fi. China are un plan de 70 de ani, public de altfel, prin care vor sa devina stapinii lumii , plan devansat de atitudinea lui trump ....noi ramanem tot la stadiul de colonie indiferent de stapan.
  • -2 (6 voturi)    
   din fericire (Luni, 11 mai 2020, 10:01)

   hanu [utilizator] i-a raspuns lui savatuf

   china e in continuare un gigant cu picioare de lut, multa "fatza" si putina substanta, un tip grasutz cu manutze mici, exact ca Xi. Prea multe pretentii de mare putere pentru o tara ridicata exclusiv pe prostia si lacomia neoliberalismului economic vestic.
 • +2 (6 voturi)    
  ce surriza.... NOT (Luni, 11 mai 2020, 10:15)

  liviu_ [utilizator]

  dar pe de alta parte iran si rusia poate au manipulat si mintit, dar nici pe departe la fel de mult cum a mintit china.
  diferenta este atat de mare incat nu pot sa fie bagate in aceeasi oala

  cat despre china... eu cred ca cel putin jumatate din pierderi (vieti, economice etc) nu erau daca nu isi bateau joc de planeta asta
 • +1 (3 voturi)    
  din ce am inteles! (Luni, 11 mai 2020, 23:23)

  antivirus2020 [utilizator]

  americanii au avut permanent sub administratia bush,obama etc..specialisti in china care monitorizau riscul aparitiei unor "dezastre biologice" ca sa le numim asa.
  Dar a venit marele om care le stie pe toate si a taiat toate fondurile privind aceste puncte vulnerabile in fata amenintarilor de diferite categorii.(America fisrt)
  Si s-a demonstrat ca am luat-o toti in bot,din cauza unor personaje alese politic si care nu inteleg nimic din strategie.
  Aici vb de un joc de sah permanent ,in care daca nu intelegi regulile dupa care se misca piesele pe tabla esti un mare agarici sau mai bine zis ciuca batailor.
  Deci prostia umana si ingamfarea ca le stii pe toate,au ingenunchiat un mod confortabil de existenta umana.
  Partea buna din asta (poate) este ca vom trage niste invataminte si vom fi mai atenti unde punem stampila(in general vb),plus ca vom aprecia ceea ce conteaza in viata de zi cu zi.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by