Președintele american Donald Trump și regele Salman al Arabiei Saudite au discutat la telefon vineri și „au reafirmat parteneriatul puternic în domeniul apărării între SUA și regatul saudit”, în pofida tensiunilor legate de producția de petrol, a anunțat Casa Alba, potrivit Reuters.

Rachete PatriotFoto: raytheon.com

Conversația a venit la o zi după ce mai multe surse au declarat că Statele Unite urmează să își retragă două baterii apărare Patriot din Arabia Saudită folosite ca scut de apărare în fața unei eventuale agresiuni a Iranului.

Președintele Trump a încercat să convingă regatul saudit să își reducă producția de petrol după o creștere a acesteia în faza incipientă a pandemiei COVID-19 a pus presiuni majore asupra producătorilor din Statele Unite.

„Cei doi lideri s-au înțeles asupra importanței stabilității pe piețele globale de energie și au reafirmat parteneriatul puternic în domeniul apărării între SUA și regatul saudit. Președintele și regele Salman au discutat de asemenea și alte probleme bilaterale critice în regiune și colaborarea lor ca lideri ai G7, respectiv G20”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Judd Deere.

Acesta nu a clarificat care va fi soarta rachetelor Patriot iar Casa Albă a refuzat să ofere comentarii suplimentare.