Operațiunea de ajutor a Rusiei în Italia în contextul pandemiei de Covid-19 a fost numită ”From Russia with Love”. Ceea ce s-a presupus inițial a fi o acțiune de PR arată mai mult a spionaj, potrivit unor surse EURACTIV Bulgaria. Experții militari ruși au ales să curețe terenuri și structuri din imediata apropiere a unor baze ale SUA și NATO, citează EurActiv.ro.

Ajutor rusesc sau spionaj? (foto: Filippo Venezia)Foto: EPA

Se pare că, atunci când Putin i-a propus ajutorul premierului italian Giuseppe Conte, Rusia a considerat că a primit un cec în alb și s-a grăbit să-și ofere sprijinul într-un stil propriu, fără a-i mai consulta pe italieni, scrie EURACTIVBulgaria.

Ajutorul oferit de Rusia a constat în medici militari, experți în amenințări biologice, chimice și radioactive. Au fost trimise și echipamente pentru studiul agenților patogeni din sol și de pe suprafețe și decontaminarea acestora. Toate acestea au fost inutile - spun specialiști italieni citați de diverse publicații din Italia – întrucât rușii nu au trimis echipamente care să poată detecta prezențaCOVID-19.

Rușii s-au apucat să decontamineze solul în Italia, dar, pe 18 martie, Ministerul Italian al sănătății a explicat în mod clar că nu există nicio dovadă științifică potrivită căreia solul este o sursă deinfectare.

Autoritățile sanitare italiene au spus chiar că dezinfectarea efectuată de ruși s-a făcut cu substanțe corozive și acizi, fiind dăunătoare solului. În decurs de peste o lună, armata rusă a decontaminat 114 clădiri cu o suprafață totală de 1,1 milioane de metri pătrați. Peste 400.000 de metri pătrați de străzi și drumuri din diverse locuri din Lombardia au fostdezinfectați.

Alegerea locațiilor de către Armata rusă a determinat Guvernul italian să pună capăt brusc misiunii de sprijin ”From Russia withLove”.

Experții NATO au descoperit că rușii au ales locații aflate în apropiere de baze strategice în care se află arme nucleare ale forțelor nord-atlantice, au declarat pentru EURACTIV Bulgaria doi experți în materie deapărare.

integral pe Euractiv.ro