Fostul şef al serviciului irakian de informaţii Mustafa al-Kazemi a obţinut în cursul nopţii de miercuri spre joi votul de încredere al deputaţilor purtând măşti sanitare şi mănuşi din cauza coronavirusului, punând capăt la cinci luni de vacanţă guvernamentală într-o ţară care traversează cea mai gravă criză economică şi socială, notează AFP, preluată de Agerpres.

Drapelul irakianFoto: Agerpres/AP

Din cei 329 de deputaţi ai celui mai fragmentat parlament din istoria recentă a Irakului, au fost prezenţi numai 255.

Ei au votat în favoarea unui nou prim-ministru de 53 de ani, rară personalitate politică având uşi deschise la Washington, ca şi la Teheran, puteri inamice dar acţionând amândouă în Irak.

Acest vot a încheiat astfel mandatul lui Adil Abdul-Mahdi, primul şef de guvern care, în Irakul de după Saddam Hussein, şi-a părăsit postul înainte de sfâşitul mandatului, în urmă cu cinci luni.

Deputaţii au mai aprobat 15 miniştri ai unui cabinet care în mod obişnuit numără 22 de titulari.

Posturile-cheie de la Petrol şi Externe sunt vacante deocamdată, în timp ce Irakul traversează cea mai gravă criză economică din istoria sa recentă, după ce şi-a văzut veniturile obţinute din vânzarea ţiţeiului, singura sursă de valută, împărţite la cinci într-un an.

Ministerul de Interne i-a revenit generalului Othman al-Ghanmi, şeful de stat-major al armatei, frecvent văzut în Siria alături de iranieni şi de ruşi pentru a coordona lupta împotriva grupării Stat Islamic. La Sport şi Tineret a fost numit popularul Adnan Dirjal, fost căpitan al echipei naţionale de fotbal, iar la Finanţe Ali Allawi, profesor universitar şi fost ministru.