Pandemia coronnavirus amenință viitorul Zonei Euro, creând divizuni economice uriașe între cele 19 state membre în timpul a ceea ce se așteaptă a fi cea mai gravă recesiune de la Marea Depresiune, avertizează Comisia Europeană, potrivit The Guardian.

EuroFoto: Public Domain Pictures

Comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, a avertizat că există o nevoie urgentă de a combate inevitabila exacerbare a diviziunilor sociale și economice, pe măsură ce statele membre vor ieși din carantină și criza economică fără precedent la viteze diferite.

Este așteptat ca economia Zonei Euro să se contracte cu un nivel record de 7,75% în 2020 și să crească anul viitor cu doar 6,25%, urmând ca rata șomajului în eurozonă să se majoreze cu două procente, până la 9,5%.

Gentilomi a afirmat că activitatea economică din UE în ansamblul a „scăzut cu aproape o treime practic peste noapte” datorită măsurilor de izolare și carantinei impuse de guvernele europene.

Peste 1 milion de oameni au contractat coronavirusul în Europa și mai mult de 137.000 și-au pierdut viața, potrivit Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor. Însă Comisia Europeană a avertizat că probabil mai multe țări nu vor fi capabile să își revină anul viitor.

Gentilomi a afirmat că ritmul recuperării va depinde de viteza cu care carantina poate fi ridicată, de importanța unor sectoare precum turismul în economiile naționale și de resursele financiare ale fiecărei țări.

Produsul Intern Brut al Greciei ar urma să scadă cel mai mult, cu 9,7%, datorită închiderii sectorului turistic. În Italia și Spania contracția PIB=ului este prognozată la 9,5%, respectiv 9,4%.

Economia germană va avea probabil mai puțin de suferit decât majoritatea (6,5%), și este așteptată o revenire mai rapidă din criza care totuși ar fi cea mai puternică de la al Doilea Război Mondial pentru statul german.

Austria, Croația, Slovacia și Polonia sunt singurele țări care vor reveni la nivelul economic din 2019 până la sfârșitul lui 2021, potrivit prognozelor.

„Asemenea diferențe amenință piața unică și zona euro - însă pot fi combătute printr-o acțiune comună europeană”, a mai afirmat Gentiloni.

Comisia Europeană plănuiește să adopte un pachet de recuperare financiară în valoare de 1,5 trilioane de euro însă încă există opinii diferite cu privire la maniera de a împărți povara financiară pe care ar implica-o acesta.

Potrivit prognozelor, economia celor 27 de state membre ca bloc se va contracta cu 7,5% în 2020 urmând ca revenirea de anul viitor să fie de 6,1%, „insuficient pentru a recupera deplin pierderea din acest an”, potrivit lui Paolo Gentiloni, un fost prim-ministru al Italiei.

Citește și: