Insula italiană Lampedusa a fost luată cu asalt. Marţi, de dimineaţa până seara au debarcat patru nave cu migranţi, iar aproximativ două sute de persoane s-au alăturat celor o sută care, de două zile, sunt adăpostiți pe digul Favaloro, într-un singur cort, scrie La Repubblica.

migrantiFoto: ONU

Situația de pe insulă pare să fi scăpat de sub control, fiind imposibilă aplicarea măsurilor anti-Covid. Iar vremea bună lasă de înţeles că sosirile de-abia au început.

De mai multe zile, primarul Salvatore Martello a cerut Ministerului de Interne să poată avea o navă fixă ​​în fața coastei insulei, la bordul căreia să-i găzduiască pe migranții care sosesc, fără să îi lase să pună piciorul pe insulă, respectând astfel siguranța cetăţenilor din Lampedusa. Însă nu a primit niciun răspuns.

Cei aproximativ 150 de migranți salvați săptămânile trecute de ONG-urile Alan Kurdi și Aita Mari şi-au terminat perioada de carantină și vor trebui găzduiţi în centrele de primire în așteptarea reluării relocărilor în Europa. Luni, nava a intrat în portul Palermo, însă au putut coborî doar femeile și copiii. (Sursa: Rador)