Papa emerit Benedict al XVI-lea, cunoscut pentru pozițiile sale tradiționaliste, acuză faptul că se dorește reducerea sa la tăcere și compară, într-o biografie publicată luni, căsătoriile homosexuale cu "Anticristul", scrie AFP.

Papa BenedictFoto: Agerpres

În această biografie autorizată publicată în Germania și intitulată "Benedict al XVI-lea - O viață", Joseph Ratzinger, 93 de ani, care a acordat un lung interviu autorului, se declară victima unei "deformări răuvoitoare a realității".

"Spectacolul reacțiilor venite de la teologia germană este atât de aberant și de răuvoitor încât prefer să nu vorbesc", spune el, legat de polemica declanșată în 2018 de publicarea unuia dintre textele sale, considerat critic față de religia ebraică.

"Prefer să nu analizez adevăratele motive pentru care se dorește să fiu redus la tăcere", spune acesta, în condițiile în care biserica catolică din Germania a fost condusă în general de prelați reformiști și care a fost adeseori criticat pentru pozițiile sale privitoare la alte religii sau la subiecte majore ale societății.

Papa emerit, în funcție între 2005 și 2013, a fost atacat sub acuzația că încearcă să submineze eforturile de modernizare ale succesorului său, Papa Francisc.

În această biografie, Benedict spune că are relații bune cu Francisc. "Așa cum știți, prietenia mea personală cu Papa Francisc nu doar că s-a menținut, ea s-a dezvoltat", spune el.

Benedict al XVI-lea s-a trezit amestecat într-o polemică la Vatican în februarie, când secretarul său privat a fost îndepărtat din anturajul Papei Francisc.

Această decizie a venit după publicarea unei foarte controversate cărți a acestui secretar, semnată împreună cu Papa emerit și cu cardinalul ultra-conservator Robert Sarah, în care este apărat cu forță celibatul preoților, o temă foarte fierbinte în cadrul bisericii catolice.

În opinia unor analiști, cartea a fost o imixtiune în pontificatul Papei Francisc.

După 48 de ore, Benedict al XVI-lea a cerut ca numele său să fie înlăturat de pe lista autorilor, ca și introducerea și concluziile unde apărea și semnătura sa.

Pe acest fond, în biografia publicată luni, Benedict al XVI-lea își reafirmă pozițiile și în special opoziția față de căsătoriile homosexuale, unde vede opera "Anticristului", forța malefică ce încearcă să se substituie lui Iisus Cristos.

"În urmă cu o sută de ani, era considerat încă absurd să vorbești de căsătorii homosexuale, astăzi ești excomunicat când te opui", spune el. "Același lucru pentru avort sau crearea de oameni în laboratoare", adaugă el.

"Societatea modernă este în curs de a formula un credo anticristic care atrage excomunicarea din societate atunci când i te opui", afirmă Papa emerit. În opinia sa, "adevărata amenințare pentru Biserică" este "dictatura mondială a ideologiilor pretins umaniste".

În această biografie, Ratzinger a fost întrebat dacă a fost vreodată îndrăgostit, potrivit agenției dpa: "Ați iubit vreodată o fată?" - "Poate." - "Este acesta un da?" - "Unii o pot interpreta așa."