Împăratul Japoniei, Naruhito, a marcat vineri prima aniversare de la urcarea sa pe Tronul Crizantemei, pe fondul stării de urgenţă declarate ca urmare a pandemiei cu noul coronavirus, informează dpa, citată de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Purtând o mască, împăratul, în vârstă de 60 de ani, a salutat mulţimea aflată pe stradă în momentul în care maşina în care se afla a intrat vineri dimineaţă în Palatul Imperial unde Naruhito va participa la un eveniment.

Pandemia de coronavirus a obligat guvernul nipon să anuleze o vizită în Marea Britanie pe care împăratul Narukito şi împărăteasa Masako o aveau programată în această primăvară şi un eveniment dedicat zilei de naştere a împăratului, în februarie.

La începutul lunii aprilie, cuplul imperial a avut o întrevedere cu Shigeru Omi, expert în coronavirus din cadrul unei comisii guvernamentale.

"Răspândirea acestei boli infecţioase este o mare provocare pentru umanitate. Sunt profund îngrijorat că vieţile multor oameni sunt în pericol în ţara noastră şi că mulţi oameni se confruntă cu diverse greutăţi", i-a transmis împăratul Naruhito lui Omi. Scopul a fost ca mesajul împăratului să ajungă la public, a declarat pentru Kyodo News un consilier al lui Naruhito.

La 1 mai 2019, prinţul moştenitor Naruhito al Japoniei a fost încoronat ca împărat după abdicarea tatălui său, Akihito, care a domnit timp de trei decenii. Aceasta a fost prima abdicare în Japonia în 202 ani.

Pe de altă parte, Japonia urmează să decidă oficial luni dacă prelungeşte sau nu starea de urgenţă la nivel naţional, a relatat postul public local NHK, citat de Reuters, care notează că experţii niponi sunt de părere că politicile actuale de izolare ar trebui menţinute până la scăderea cazurilor de noi infectări.

Starea de urgenţă la nivel naţional urmează să expire la 6 mai, însă premierul Shinzo Abe i-a avertizat joi pe cetăţeni să se pregătească pentru "o bătălie răsunătoare" împotriva virusului. Guvernul de la Tokyo intenţionează să prelungească starea de urgenţă pentru încă o lună, relatează Reuters, care citează surse.