Comisia Europeană a lansat miercuri o nouă procedură de infringement împotriva Poloniei, de această dată din cauza unei noi legi care permite sancționarea judecătorilor care critică reformele controversate în domeniul, relatează AFP.

Magistratii au iesit in strada in PoloniaFoto: Captura YouTube

Într-un comunicat de presă, Comisia consideră că această lege ”subminează independența judecătorilor polonezi și este incompatibilă cu supremația legii UE”.

”Noua lege împiedică tribunalele poloneze de a aplica direct anumite dispoziții ale legislației UE care protejează independența judiciară”, arată comunicatul Comisiei.

Comisia notează că noua lege lărgește noțiunea de infracțiune disciplinară și prin aceasta crește numărul cazurilor în care conținutul deciziilor judiciare pot fi calificate ca infracțiune disciplinară.

Mai mult, Comisia notează că noua lege introduce dispoziții care cer judecătorilor să divulge informație specifică cu privire la activitățile lor non-profesionale.

Este a patra procedură de infringement lansată de către executivul european împotriva reformelor făcute de partidul naționalist ”Lege și Dreptate” (PiS), aflat la putere în Polonia.