Teama de a nu contracta noul coronavirus s-ar putea să îl fi determinat pe liderul nord-coreean, Kim Jong-un, să nu participe la ceremoniile de stat prilejuite de o sărbătoare importantă la mijlocul lunii aprilie, a afirmat un ministru sud-coreean marți, pe măsură ce speculațiile privind locația și sănătatea dictatorului continuă, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Sub Kim Jong-un, Coreea de Nord și-a extins arsenalul de arme nucleare și rachete balistice de rază lungă iar fără un succesor aparent orice schimbare în conducerea țării comuniste ridică îngrijorări cu privire la o posibilă instabilitate care să afecteze țările din nordul Asiei și Statele Unite.

Speculațiile privind moartea lui Kim au apărut după o absență fără precedent a acestuia de la ceremoniile din 15 aprilie care comemorează aniversarea bunicului său și fondatorul țării, Kim Ir-sen.

Ministrul unificării sud-coreean Kim-Yeon-chul, care este responsabil de relațiile cu Coreea de Nord, a afirmat că este plauzibil ca dictatorul nord-coreean să fi hotărât să nu participe la festivități datorită coronavirusului, date fiind măsurile drastice luate de guvernul din nord pentru a preveni izbucnirea pandemiei.

„Este adevărat că nu a ratat niciodată participarea la ziua de naștere a lui Kim Ir-sen de când a preluat puterea, dar multe evenimente aniversare au fost anulate datorită temerilor legate de coronavirus”, a afirmat ministrul în cadrul unei audieri parlamentare.

„Nu cred că este deosebit de neobișnuit dată fiind situația actuală”, a adăugat acesta, deși Coreea de Nord susține că nu are cazuri confirmate de infecție cu noul coronavirus.

Ministrul sud-coreean a menționat că au mai existat cel puțin două situații de la jumătatea lunii ianuarie când Kim Jong-un nu a apărut în public pentru aproape 20 de zile.

Ultima oară când media din Coreea de Nord a dezăluit locația dictatorului a fost când acesta a prezidat o întrunire din 11 aprilie, dar presa nord-coreeană a prezentat aproape zilnic scrisori și mesaje diplomatice atribuite lui Kim Jong-un.

Oficialii sud-coreeni au subliniat că nu au detectat mișcări neobișnuite în Coreea de Nord și au cauționat cu privire la informațiile care susțin că dictatorul ar fi bolnav.

Ministrul unificării a catalogat rapoartele care afirmă că Kim Jong-un ar fi fost supus unei intervenții chirurgicale și că o echipă de medici din China s-ar fi deplasat în Coreea de Nord drept „fake news”.

Reuters a anunțat sâmbătă că o echipă de medici chinezi s-a deplasat în Coreea de Nord, deși era neclar ce înseamnă acest lucru pentru sănătatea liderului nord-coreean.

Președintele american Donald Trump a afirmat luni că știe destul de bine care este starea de sănătate a dictatorului nord-coreean și că îi urează numai bine, dar nu a oferit detalii suplimentare.

Citește și: