Negocierile Uniunii Europene cu Marea Britanie pe tema unui eventual acord comercial post-Brexit sunt "în impas" din cauza disensiunilor şi a crizei pandemiei, afirmă diplomaţi europeni citaţi de agenţia de presă Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Suntem în impas. Există numeroase detalii tehnice la care am găsit soluţii. Dar în obiectivele fundamentale ale fiecărei părţi disensiunile sunt enorme. Lucrurile nu se pot mişca fără un impuls politic. Iar acesta lipseşte", a declarat un diplomat european, în contextul unei noi runde a negocierilor post-Brexit, potrivit Mediafax.

Guvernul Boris Johnson a comunicat că echipa Londrei este dispusă la continuarea negocierilor. "Dar acest lucru nu înseamnă că avem o probabilitate mai mare de a accepta propunerile UE în zone în care nu se ţine cont de statutul Marii Britanii de stat independent. În mod clar, avem nevoie de o decizie politică din partea UE pentru continuarea negocierilor, mai ales în domeniul pescuitului şi al standardelor egale, pentru a ajunge la o soluţie echilibrată", a precizat un oficial de la Downing Street.

Următoarea sesiune de negocieri este programată în iunie.

Guvernul Boris Johnson a comunicat, săptămâna trecută, că este "determinat" să ajungă la un acord comercial cu Uniunea Europeană post-Brexit, deşi sunt "divergenţe majore", iar Bruxellesul propune un acord "inferior" faţă de cele semnate cu alte ţări.

Uniunea Europeană denunţă "calendarul riguros" fixat de Guvernul Boris Johnson pentru negocierile pe tema relaţiilor post-Brexit, avertizând Marea Britanie că nu va accepta niciun parteneriat viitor dacă nu vor fi întrunite condiţiile de reciprocitate, potrivit Mediafax.