Episcopii italieni care negociau reluarea slujbelor în luna mai au fost respinși de un stat preocupat de curba epidemiologică. Sprijinită pe larg de clasa politică din Italia, mânia lor pare să slăbească guvernul, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Duminică seară, șeful guvernului Giuseppe Conte a dezvăluit „faza a doua” de relaxare treptată cu începere de luni, 4 mai. Slujbele vor rămâne interzise, ​​dar înmormântarea poate fi extinsă la maximum cincisprezece persoane.

"Episcopii italieni nu pot accepta compromiterea exercitării libertății de cult. Ar trebui să fie clar pentru toată lumea că angajamentul de a sluji săracilor, atât de semnificativ în această situație de urgență, provine dintr-o credință care trebuie să se poată hrăni din sursele sale, în special din viața sacramentală", afirmă Conferinţa Episcopală Italiană într-un comunicat oficial intitulat „Dezacordul episcopilor” faţă de conținutul Decretului pentre „Faza 2”.

Până acum, Biserica "a acceptat, cu suferință și cu un sentiment de responsabilitate, restricţiile guvernamentale decise pentru a face față situațiilor sanitare de urgență. O suspendare în timpul căruia s-a subliniat în mod explicit că - în momentul în care vor fi reduse restricţiile adoptate pentru a face față pandemiei - Biserica va cere să își poată relua acțiunea pastorală", potrivit La Stampa.

Conferința Episcopală negociase săptămâni întregi cu ministrul de interne Luciana Lamorgese.

Dacă guvernul a planificat deschiderea în mai a fabricilor, magazinelor sau muzeelor, comitetul său științific a subliniat „riscurile” inevitabile legate de contactele strânse ale maselor, în special în timpul slujbelor prin sfânta împărtășanie.

O dezamăgire pentru mulți catolici care au fost deja nevoiți să trăiască acasă sărbătorile de Paște, cele mai importante momente ale anului pentru creștini.

Principalele măsuri luate de premierul Conte pentru faza a doua a relaxării

Dacă iubești Italia, păstrează distanța

În timpul conferinţei de presă de duminică seara, premierul Giuseppe Conte a explicat că va fi necesar să se păstreze în continuare măsurile de distanțare socială. Faza a doua „este cea a responsabilității și a coexistenței cu infecția”. „Trebuie să respectați mereu distanța de siguranță, de cel puțin un metru, chiar și în relațiile de familie. Experții ne spun că, într-un caz din 4, infecția apare în cadrul familiei". "Datorită sacrificiilor făcute, reușim să limităm răspândirea" coronavirusului "și acesta este un rezultat excelent" deoarece au existat "momente în care ni se părea că am pierdut orice control", însă am înfruntat situaţia cu "forță, curaj și simțul responsabilităţii“, a spus premierul.

Măști scutite de TVA

Măștile chirurgicale se vor găsi în comerţ la preţul de 50 de eurocenţi una, a anunţat Giuseppe Conte, explicând că acestea vor avea un preţ redus deoarece guvernul le va scuti de TVA.

În ceea ce privește relansarea, nu dăm înapoi

„Nici eu, nici întreaga echipă de miniștri nu vom da înapoi în ceea ce priveşte relansarea economică şi vom schimba tot ceea ce este greșit”.

Sezonul reformei

"Va trebui să fim vigilenţi, să monitorizăm situaţia în mod constant, astfel încât curba de contagiune să nu crească din nou și de asemenea, trebuie să fim pregătiți pentru a interveni în timp util, în cazul în care curba devine critică. Am creat un mecanism care să ne permită să intervenim", a declarat premierul în conferința de presă de la Palatul Chigi. "Trecem cu toţii printr-o încercare foarte grea. Şi în următoarele luni ne așteaptă o provocare extrem de complexă. Mulți dintre voi ar dori o relaxare definitivă a măsurilor. Motiv pentru care pot reacționa negativ în această fază, se pot înfuria, pot căuta un vinovat, se pot supăra pe o rudă, pe politică, pe guvern sau pe presă. Sau, putem disipa resentimentele și ne putem gândi la ceea ce poate face fiecare pentru a facilita această redresare rapidă. Fiecare dintre noi trebuie să punem bazele restartării țării. Guvernul își va face partea, va fi un sezon intens de reforme, în care vom schimba acele lucruri care nu mai mergeau bine în ţară deja de ceva vreme. Noi, împreună cu echipa de miniștri, nu vom da înapoi.

Țara nu repornește fără companii

"Țara nu repornește fără companii. Repornirea începe de la o susţinere puternică a activităților întreprinderilor. Scopul nostru este cel de a avea cât mai mulți angajați". "Redeschiderea companiilor în cauză este permisă cu condiţia respectării protocoalelor de siguranţă. De asemenea, va exista şi un protocol de securitate pentru companiile de transport".

Bonusurile de 600 de euro vor putea fi reînnoite printr-un simplu clic

„Experimentăm posibilitatea de a reînnoi printr-un singur clic bonusul de 600 de euro pentru cei care l-au primit deja, în mod automat și fără altă solicitare”. „Lucrăm la răspunsul economic. Lucrăm fără oprire. Am plătit deja bonusuri de 600 de euro în valoare de aproape 3,5 milioane de euro. Există persoane care încă mai așteaptă, deoarece sunt întârzieri pentru care îmi cer scuze. Vorbim despre 11 milioane de cereri de ajutoare, în mod normal această sumă era procesată în cinci ani, în timp ce acum, cererile au fost procesate într-o singură lună".

Vizitele la rude

"Sunt permise vizitele la rude, cu condiţia purtării măştilor şi a păstrării distanţei sociale. Nu, adunărilor familiale". „În continuare, deplasările în regiune vor trebui să fie motivate, însă vom permite revenirea la domiciliu sau la locul de reședință".

Cine are febră rămâne acasă

„Cine are febră mai mare de 37,5 trebuie să stea acasă”, a anunţat premierul Giuseppe Conte, prezentând „faza a doua” și explicând că această măsură va fi obligatorie.

Recovery fund

În Europa, pentru planul de recuperare, s-a făcut "un important pas înainte", iar acum trebuie să trecem linia de sosire", asigurându-ne că fondurile de relansare "nu mai îndatorează țări precum Italia" și că vor fi "oferite imediat țărilor celor mai afectate"." Fondul de relansare, un instrument inovator, a fost posibil graţie unei munci de echipă împreună cu alte țări din UE".

„Sunt interzise în continuare adunările în locurile publice și private, precum şi petrecerile”.

„Pentru a permite o recuperare treptată a activităților sportive, începând cu data de 4 mai, vor fi permise antrenamentele sportivilor, profesioniști și nonprofesioniști, recunoscuţi de CONI și de federațiile de interes național, dar numai cu condiţia respectării regulilor de distanțare socială, evitând adunările. Aşadar, antrenamente în spatele ușilor închise pentru discipline individuale".

„Acum, în faza a doua, pentru a face activitate fizică, o persoană se poate îndepărta de casă, dar va trebui să respecte distanța de cel puțin doi metri față de alte persoane, dacă este vorba de activitate sportivă, în timp ce pentru alergat, va fi suficient un metru”.

Contribuții nerambursabile pentru întreprinderile mici

"Țara nu-şi va putea reveni dacă nu se concentrează asupra întreprinderilor. Cu noul decret de 55 de miliarde, vor exista mai multe ajutoare pentru lucrătorii independenți și pentru companii. Relansarea noastră începe de la sprijinul puternic acordat companiilor. Vor exista fonduri nerambursabile pentru companii care au mai puțin de zece angajați".

Restaurantele pot funcţiona, însă fără servire la mese

"Începând cu 4 mai, restaurantele pot funcţiona, însă doar în condiţiile în care vând meniuri. Clienţii vor sta la coadă și vor intra pe rând, iar mâncarea nu va fi consumată în incinta restaurantului".

Ceremonii religioase și înmormântări

Faza a doua nu permite reluarea liturghiilor cu public, dar va exista posibilitatea ca la ceremoniile funerare să fie prezente până la 15 persoane.

Regiunile vor trebui să informeze despre curba de contagiune

"Ne apropiem de relaxarea lockdownului, începând cu data de 4 mai, însă există un mecanism prin care regiunile, cu care va trebui să existe o colaborare şi mai integrată, vor trebui să ne informeze asupra evoluției curbei epidemiologice și asupra adecvării structurilor".

Cafenele și frizerii

"1 iunie este data la care am dori să deschidem mai multe activități, precum baruri, restaurante, frizeriile, centre de înfrumusețare și masaj, activități de îngrijire personală" .

"În paralel, pregătim şi un decret pentru deblocarea ţării. Suntem urmăriţi, la nivel european și internațional. Sunt încrezător că Italia va putea fi admirată și în acest proces de revenire. Trebuie să profităm și de finanțările care vor sosi pentru a face ca țara să funcționeze".

Începând cu data de 18 mai, vor fi redeschise muzeele şi comerțul cu amănuntul, a mai anunțat premierul Giuseppe Conte, în cadrul conferinței de presă de la Palatul Chigi. Şcolile nu vor fi deschise „Vom avea, în mod rezonabil, școli închise până la sfârșitul anului școlar”. "Dacă am redeschide școlile, în special în această fază, riscul de a crește curba de contagiune ar fi extrem de mare. Specialiştii spun că, într-o săptămână sau două, am avea o nouă explozie a epidemiei. Ministrul Azzolina lucrează la reluarea școlii, în condiţii de siguranță, din luna septembrie".

Parcuri și vile

„Permitem accesul la parcuri, vile și grădini publice cu condiţia respectării măsurilor de distanţare și a numărului vizitatorilor, iar primarii vor putea să le închidă în cazul în care aceste măsuri nu pot fi respectate”.

Durata fazei a doua

"Criterii pentru a ajunge la faza a treia? Pentru zero infecții ar trebui să așteptăm o terapie sau un vaccin, motiv pentru care e dificil să prezicem evoluția științifică. Deocamdată nu ştiu, putem spune că trebuie să planificăm o relaxare progresivă a lockdownului. Coexistența cu virusul, aceasta depinde şi de o evoluție științifică care, în acest moment, nu poate fi exprimată decât într-un mod generic", a explicat Conte.

Fotbal

Pentru reluarea campionatului „vom lucra la o metodă și vom vedea dacă există condițiile pentru a evalua posibilitatea reluării campionatului de fotbal”. "Ministrul Spadafora va lucra intens, împreună cu experții comitetului tehnic științific și cu toate componentele sistemului de fotbal, pentru a găsi o cale care a fost deja definită parțial prin reluarea antrenamentelor individuale începând cu 4 mai și reluarea activităților de echipă, începând cu 18 mai. Apoi, vom evalua dacă există condițiile pentru a permite încheierea campionatelor".

"Dorim să garantăm condiții de siguranță maximă, pentru că suntem foarte pasionați de sport, ne iubim fotbaliştii și vrem să-i protejăm. La urma urmei, şi eu sunt un pasionat de fotbal. La început mi se părea ciudat că poate fi întrerupt campionatul, dar ne-am regăsit în această situație de urgență și cred că, până și cei mai fanatici suporteri au înțeles că nu avem alternativă".

Rămân declaraţiile pe propria răspundere

„Este clar că atunci când regimul de mișcare este limitat, trebuie să rămână declaraţia pe propria răspundere, care este un instrument rapid, este destul să se completeze o foaie. Acest lucru indică totuşi faptul că noile măsuri nu vor însemna o libertate totală, nu ne putem permite să spunem că se iese liber. Înțelegem că acest regim restrictiv este limitativ, însă trebuie să existe un motiv pentru a ieşi din casă". Duminică seara târziu, premierul Conte a semnat noul decret. (RaiNews-preluare Rador)