Statele Unite au declarat luni că sunt gata să recunoască anexarea de către Israel a unei mari părţi din Cisiordania ocupată, făcând în acelaşi timp apel la noul guvern israelian de uniune să negocieze cu partea palestiniană, informează AFP, preluată de Agerpres.

Trump si NetanyahuFoto: Captura video

Anexarea coloniilor israeliene şi a văii Iordaniei a fost propusă de preşedintele SUA Donald Trump în "viziunea" sa asupra Orientului Mijlociu, un plan menit să faciliteze pacea, în optica administraţiei de la Washington, dar pe care palestinienii l-au respins.

Principalele forţe politice israeliene au ajuns recent la un acord în vederea constituirii unui guvern de uniune. Acesta îşi propune "suveranitatea Israelului" asupra "aşezărilor din Iudeea şi Samaria", exprimare prin care se face referire la anexarea coloniilor şi a regiunilor din Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat de Israel în 1967.

"Aşa cum am spus întotdeauna în mod clar, suntem gata să recunoaştem acţiunile israeliene ce vizează extinderea suveranităţii israeliene şi aplicarea legii israeliene în zonele din Cisiordania, pe care viziunea (noastră) le consideră parte a statului Israel", a declarat o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat.

Acest lucru ar urma să se facă, în opinia părţii americane, "în contextul în care guvernul israelian este de acord să negocieze cu palestinienii pe baza liniilor prezentate de viziunea (de pace) a preşedintelui Trump", a adăugat oficialul Departamentul de Stat.

Liga Arabă urmează să se întâlnească joi într-o reuniune de urgenţă consacrată discutării intenţiilor de anexare anunţate de Israel.