Susţinerea puternică pentru măsurile naționale și comunitare în vederea relansării rapide și eficiente a turismului a fost exprimată de miniștrii turismului din cele 27 de state-membre UE, care au participat la o teleconferință informală organizată de preşedinţia croată a Consiliului, cu scopul de a face schimb de bune practici şi de a identifica modalități de consolidare a sprijinului pentru sectorul turistic al UE, care a fost lovit puternic de pandemia COVID-19, potrivit Euronews, citat de Rador.

turistiFoto: Hotnews

Teleconferința a fost prezidată de ministrul croat al turismului, Gari Cappelli, şi la ea au participat şi comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton, și secretarul general al Organizaţiei Mondiale a Turismului (UNWTO), Zurab Pololikashvili.

"Sectorul turistic a cunoscut o scădere uriașă și neașteptată a cererii din cauza pandemiei. Misiunea noastră este să fim, ca membri ai Uniunii Europene și ca parte a celei mai de succes zone turistice din lume, un lider în relansarea turismului, care, ca activitate orizontală, afectează direct redresarea întregii economii", a declarat ministrul croat al turismului.

"Turismul reprezintă 10% din PIB-ul UE și oferă locuri de muncă pentru aproape 12% din lucrătorii Uniunii Europene. În plus, turismul este a patra cea mai mare categorie de exporturi din UE, consumul generând venituri de peste 400 de miliarde de euro. Pentru toate aceste motive, este important să încurajăm crearea de soluții comune la criza din sectorul turismului cauzată de pandemie, dar și crearea unor programe și planuri de combatere a amenințărilor similare în viitor. Acesta este şi motivul pentru care sunt deosebit de mulţumit că, în cadrul şedinţei membrilor Consiliului European de săptămâna trecută, s-a convenit crearea unui Fond de relansare, care va viza sectoarele și zonele geografice ale Europei care au fost afectate cel mai mult. Cred că știm cu toții că turismul se încadrează în categoria sectoarelor cele mai afectate de această criză", a mai spus Gari Cappelli.

Deschizând discuțiile, ministrul Cappelli a reamintit că în perioada de dinainte de COVID19 mai bine de 75% din călătoriile internaționale efectuate de cetățenii UE au fost în alte țări ale UE. 94% din totalul nopților de cazare au fost în țări UE. În continuare, Cappelli a vorbit despre ideea deschiderii unor coridoare turistice între statele-membre UE, subliniind că ar fi extrem de important ca în procesul general de deschidere a frontierelor și de facilitare a circulației turiștilor să fie incluşi şi epidemiologi.

"Trebuie cerută opinia epidemiologilor pentru a stabili criteriile și măsurile necesare pentru a asigura siguranța turiștilor. Se pare că există suficientă bunăvoință și dorință de a găsi o cale de a reconecta țările", a declarat ministrul. El a menționat, de asemenea, că, cu puțin timp înainte de conferința de astăzi, a primit de la unele state-membre o declarație și o poziție comună care solicită ca în Planul de relansare al UE să fie inclus un sprijin puternic pentru turism, subliniindu-se importanța stabilirii unor reguli generale uniforme pentru mobilitatea pe calea aerului, pe mare sau pe uscat.

Mulți participanți la teleconferință au subliniat că, în multe țări UE, turismul contribuie nu numai semnificativ la produsul intern brut, ci afectează direct sau indirect multe alte sectoare ale economiei. Este o sursă crucială de venituri atât de necesare pentru comunitățile locale și persoanele fizice. În Croația, de exemplu, turismul a reprezentat aproape 17% din PIB-ul țării, în timp ce în alte state membre cifra a variat de la 2,6% în Slovacia până la la 20,6% în Grecia.

Miniștrii au subliniat importanța unei soluții armonizate pentru restituirea pachetelor de călătorie, inclusiv vouchere, și au convenit asupra importanței colectării de informații cu privire la măsurile legate de turism și promovarea celor mai bune practici prin intermediul UE.

În ceea ce privește cadrul legal pentru agențiile de turism, Comisia Europeană a fost invitată să lucreze cu prioritate la o abordare comună a UE, care să ofere flexibilitate și lichiditate temporară și să asigure un echilibru echitabil între interesele agențiilor de turism și consumatori.

Comisarul Breton a subliniat că măsurile și fondurile de urgență mobilizate de Comisie trebuie să sprijine eforturile statelor membre de a menține linia corectă pe termen scurt și mediu. El a solicitat statelor membre să se folosească la maximum de aceste fonduri și să se asigure că de ele beneficiază în principal lucrătorii afectați.

"Vom avea nevoie de fonduri fără precedent pentru a depăși această criză. Este nevoie de un nou plan Marshall, cu un buget UE puternic, pentru a o lua pe calea redresării europene și spre o Uniune mai puternică și mai rezistentă. Avem nevoie de acțiune rapidă, de realism și creativitate pentru relansarea și construirea unei industrii turistice mai rezistente și mai viabile. Dar mai presus de toate, această criză necesită solidaritate. Nicio țară nu poate depăși această criză de una singură", a declarat Thierry Breton, comisar pentru piaţa internă.

La sfârșit, Zurab Pololikashvili a vorbit despre liniile directoare ale Organizaţiei Mondiale a Turismului pentru gestionarea crizelor din turism în contextul COVID-19 și a solicitat Comisiei Europene să acorde prioritate turismului în cadrul planului de relansare al UE. În final, miniștrii și-au exprimat sprijinul puternic pentru măsuri noi și inovatoare, care trebuie luate atât la nivel național, cât și la nivelul UE, pentru o relansare rapidă și eficientă a sectorului turismului. (Euronews, preluare Rador)