Rusia finalizează construcția unei imense biserici ortodoxe decorate cu mozaicuri care îl reprezintă pe Vladimir Putin și Iosif Stalin și care ar trebui terminată în mai, pentru a sărbători 75 de ani de la victoria împotriva Germaniei naziste, scrie AFP.

Catedrala fortelor armate din RusiaFoto: Captura YouTube

Situată pe teritoriul parcului militar "Patriot" din apropiere de Moscova, Catedrala forțelor armatei este un adevărat panteon al gloriei liderilor Rusiei, ale căror chipuri sunt reprezentate alături de Dumnezeu, Fecioara Maria și alți sfinți.

Dedicată victoriei URSS în al Doilea Război Mondial, catedrala ortodoxă glorifică și "faptele de arme ale poporului rus" precum anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în 2014, a explicat ministerul rus al Apărării.

Cu o înălțime de aproape 100 de metri și șase cupole aurite, catedrala va fi a treia cea mai mare din Rusia, potrivit unui purtător de cuvânt al ministerului.

Ca titlu de comparație, Catedrala Mântuirii Neamului din București are o înălțime de 120 de metri.

Piesa centrală a edificiului este o serie de mozaicuri în culori care reproduc, printre altele, chipurile lui Stalin, Vladimir Putin și alți demnitari ai statului rus, precum ministrul Apărării, Serghei Șhoigu, ministrul de Externe Serghei Lavrov și șeful Consiliului Național de Securitate Nikolai Patrușev.

Pe un alt mozaic este scris sloganul "Crimeea este a noastră!", o frază folosită de la anexarea din 2014.

Turla clopotniță are o înălțime de 75 de metri, pentru a marca 75 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste. Treptele catedralei au fost construite cu elemente topite din tancurile și avioanele germane.

Chiar dacă biserica va fi gata până în 9 mai, tradiționala defilare militară din Piața Roșie a fost amânată de Vladimir Putin din cauza noului coronavirus.

Istoricul Serghei Briun a criticat proiectul, în paginile ziarului Vedomosti, vorbind despre o "parodie a istoriei statului rus" și subliniind paradoxul de a afișa într-o catedrală portretul lui Stalin, care a inițiat o campanie de persecutare a clericilor.

Biserica ortodoxă rusă a insistat însă asupra faptului că Stalin conducea țara în momentul victoriei asupra celui de-al Treilea Reich.