Președintele Statelor Unite, Donald Trump, și omologul său rus, Vladimir Putin, au emis, sâmbătă, o rară declarație comună, prin care comemorează intersecţia celor două puteri din timpul celui de-al Doilea Război Mondial dintre trupele americane şi sovietice în drumul lor spre învingerea Germaniei naziste.

Trump si PutinFoto: Captura YouTube

Declaraţia comună vine pe fondul unor tensiuni dintre cele două state, generate de o serie de probleme, precum controlul armelor și intervenția Rusiei în Ucraina și Siria, până la acuzațiile americane cum că Rusia a răspândit informaţii false cu privire la pandemia coronavirusului și că a intervenit în campaniile electorale din SUA, scrie Wall Street Journal, citat de Reuters.

Wall Street Journal mai scrie că decizia de a lansa o astfel de declarație comună a stârnit dezbateri aprinse în cadrul administrației Trump. Unii oficiali s-au arătat îngrijorați că aceasta ar putea diminua impactul mesajelor transmise până acum de SUA către Moscova.

Declarația comună a marcat aniversarea întâlnirii din 25 aprilie 1945, pe un pod peste râul Elba din Germania, dintre soldații sovietici care înaintau dinspre est și trupele americane care se deplasau din Occident.