Indonezia anunța în vara lui 2019 că vrea să construiască o nouă capitală în provincia East Kalimantan, iar costurile estimate sunt de 32,8 miliarde dolari. Un raport publicat recent arată însă că în regiunea aleasă pentru noua capitală există risc de tsunami, arată analize la adâncime făcute de o echipă de cercetători. Indonezia vrea să mute capitala fiindcă Jakarta este un oraș mult prea poluat, aglomerat și supus catastrofelor naturale, dar proiectul noii capitale deja va suferi amânări fiindcă vor fi direcționate fonduri către lupta cu Covid-19.

Analiza tectonicaFoto: lyellcollection.org

Cercetarea a scos la iveală mai multe alunecări de teren submarine care s-au petrecut în trecutul îndepărtat în zona strâmtorii Makassar între insulele Borneo și Sulawesi. Dacă un eveniment similar de mare gravitate s-ar întâmpla în prezent, ar putea fi inundată zona Balikpapan Bay, nu departe de locul propus pentru capitală.

Echipa de cercetare indoneziano-britanică s-a folosit de date seismice pentru a analiza sedimentele și structura lor de pe fundul mării, în zona Makassar. Studiul a scos la iveală 19 zone de-a lungul strâmtorii unde noroiul și nisipul s-au rostogolit către straturi situate la adâncimi mai mari și o parte dintre aceste alunecări au antrenat sute de kilometri cubi de material, destul cât să producă valuri uriașe la suprafață.

Nu se poate spune când s-au petrecut aceste alunecări submarine, dar o estimare este că ar fi cel mult acum 2,6 milioane de ani. Cercetătorii spun că studiul nu vrea să creeze panică și că mai este mult de cercetat, însă guvernul indonezian trebuie să țină cont că există un risc, fie el și limitat.

Proiectul de mutare a capitalei nu a primit aprobarea Parlamentului, dar guvernul a alocat deja fonduri pentru achizițiile de teren în acest an. Însă deja o bună parte dintre fondurile alocate în trecut au fost redistribuite către efortul de luptă cu pandemia. În Indonezia au murit aproape 700 de oameni de Covid-19.

Jakarta are 10 milioane de locuitori și este unul dintre cele mai aglomerate și poluate orașe din lume. Noua capitală va fi în provincia East Kalimantan, între orașele Balikpapan și Samarind.

Surse: BBC, Reuters