Curtea Constituțională din Republica Moldova a suspendat acțiunea, inclusiv procedura de intrare în vigoare, a Legii votate ieri pentru ratificarea Acordului cu Rusia pentru acordarea unui împrumut către Guvernul moldovean, scrie Radio Chișinău

Republica MoldovaFoto: Facebook/ Guvernul Republicii Moldova

„Prin Decizia nr. 41 din 23 aprilie 2020, Curtea Constituțională a admis cererea domnului Serghei Sîrbu, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, privind suspendarea acțiunii actelor contestate și a suspendat acțiunea, inclusiv procedura de intrare în vigoare, a Legii nr. 57 din 23 aprilie 2020 pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova privind acordarea Guvernului Republicii Moldova a unui împrumut financiar de stat, până la examinarea în fond a sesizării”, se precizează într-un comunicat al Curții.

Majoritatea parlamentară a votat ieri pentru ratificarea acordului de împrumut de 200 de milioane de euro cu Federația Rusă. Mai multe prevederi ale acordului de credit au fost dur criticate de opoziție.

Liderul grupului „Pro-Moldova”, Andrian Candu, a amintit că grupul său a atacat acordul la Curtea Constituțională și ar fi fost necesară amânarea examinării acestui document: ”Dar majoritatea parlamentară face ce vrea, încălcând legea”.

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Mihai Popșoi, a îndemnat deputații să renegocieze acest credit, pentru a nu îngenunchea Republica Moldova în fața Rusiei. El a vorbit despre faptul că există riscul iminent al sărăcirii R. Moldova.

„Aveți șansa să vă impuneți în fața unui impostor politic. Aveți posibilitatea de a alege între a îngenunchea Republica Moldova în fața hoției și a intereselor obscure sau a demonstra demnitate și grijă față de oameni. Acest credit trebuie renegociat, ca să nu mai fie un dictat”, a declarat el.

Președintele fracțiunii Platformei DA, Alexandru Slusari a atenționat că acest acord ar putea permite cuplarea datoriilor pentru gaz în valoare de 6,5 miliarde de dolari la acest credit: „Acest acord a fost negociat foarte prost. Negocierile au fost în stil colonial. Se încearcă cuplarea Republicii Moldova la interesele financiare străine mafiote”, a spus reprezentantul PPDA.