Reuniunea de joi a Consiliului European nu va produce nicio decizie asupra cuantumului fondului de relansare economică post-pandemie, a declarat cancelarul Germaniei, Angela Merkel, înaintea summitului desfăşurat prin videoconferinţă, potrivit Mediafax.

Angela MerkelFoto: Profimedia Images

"Planul de relansare economică ar putea susţine redresarea în următorii doi ani. Discuţiile noastre de astăzi nu vor fi încă pe tema determinării detaliilor ori scopului", a afirmat Angela Merkel, citată de site-ul Politico.eu.

În următoarele săptămâni, "Comisia Europeană va analiza cum sunt afectate diversele sectoare economice europene şi ce măsuri sunt necesare", a explicat liderul de la Berlin.

Înaintea reuniunii au fost vehiculate o serie de idei despre planul de redresare economică. Spania a propus un fond de până la 1.500 de miliarde de euro. Austria vrea ca fondurile să fie acordate ţărilor membre sub formă de împrumuturi.

Comisia Europeană a propus măsuri financiare în valoare de peste 2.000 de miliarde de euro.

Angela Merkel vrea ca fondurile de redresare să fie asociate bugetului multianual, deşi Franţa şi Italia sugerează un sistem separat.